17 myndigheter kritiseras för brister i redovisningen

Flera myndigheter gick över sin budget förra året, konstaterar Riksrevisionen i en ny granskning. Av de totalt 17 myndigheter som har större fel i årsredovisningarna har bland annat två länsstyrelser felaktigt redovisat utgifter för att slippa betala tillbaka. 

Riksrevisionen går varje år igenom myndigheternas årsredovisningar. I årets granskningen är felen fler än vanligt.

17 myndigheter konstateras ha ”väsentliga fel” i sin redovisning.

– Den vanligaste bristen är även i år att myndigheter har överskridit sina befogenheter, till exempel när det gäller ekonomiska åtaganden. Dessutom har flera myndigheter gjort stora överskott på avgiftsbelagda verksamheter som ska gå plus-minus-noll, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Antalet myndigheter som får göra om sin redovisning är den högsta sedan 2018. En positiv trend har brutits, skriver Riksrevisionen.

Fört över pengarna till annat konto

Skolverket, Jämställdhetsmyndigheten, Linköpings universitet och Boverket har alla överskridit de ekonomiska ramar som satts av regeringen. Även Lunds universitet har gått över ramen efter att ha redovisat ett hyresavtal fel. Karlstads universitet har i stället gått plus på sin avgiftsfinansierade verksamhet och ska sedan ha fört över pengarna till ett konto utanför myndigheten.

I både Gävleborg och Norrbotten har länsstyrelserna felaktigt redovisat utgifter för att slippa betala tillbaka pengarna, skriver Riksrevisionen.

Lena Lövgren är ekonomi- och upphandlingschef på Länsstyrelsen i Norrbotten och enligt henne handlar det om kostnader för länsstyrelsernas gemensamma it-system.

– Om vi inte hade gjort på det här sättet så hade de här pengarna gått tillbaka till staten helt enkelt. Och genom att vi gjorde så här så behöll vi dem inom länsstyrelsen. Så de har ju inte gått någon annanstans.

Pengarna var bland annat avsedda att täcka eventuella kostnadsökningar, enligt Lövgren.

– Men problemet är att det faktiskt inte står i vårat regleringsbrev att det är okej att göra så. Därför har vi inte riktigt handlat rätt fastän vi har trott att vi har gjort det.

Kommer ni göra annorlunda nästa gång?

– Alla gånger, absolut. Då ska vi ha verkligen ha vattentätt att det här är i sin ordning. Vi trodde att vi gjorde rätt.

Även Länsstyrelsen i Västernorrland och i Skåne har fel i sina redovisningar.

Sida, Etikprövningsnämnden och Myndigheten för stöd till trossamfund har fel i sina resultatredovisningar och Statskontoret har inte följt kravet på att ta upp lån för att finansiera inventarieköp.

– För en icke-revisor kanske delar av detta kan framstå som formaliafel. Men om regeringen ska kunna styra den statliga verksamheten på ett effektivt sätt måste myndigheterna följa regler och instruktioner, säger Helena Lindberg.

SCB tillhör också de som har gått med plus på sin avgiftsfinansierade verksamhet. Det har även Spelinspektionen som även har redovisat överskottet fel. {{toplink}}

Forrige artikel Universitet förde över pengar till externt konto Universitet förde över pengar till externt konto Næste artikel Ytterligare en skola i Thorengruppen hotas med rekordvite Ytterligare en skola i Thorengruppen hotas med rekordvite
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.