Ytterligare en skola i Thorengruppen hotas med rekordvite

Bristerna på grundskolan Thoren framtid i Ronneby är så pass allvarliga att Skolinspektionen nu hotar ägaren Thoren framtid AB, som ingår i Thorengruppen, med fyra miljoner kronor i vite. 

I veckan fick Tekniska gymnasiet i Helsingborg, som drivs av Thorengruppen, hot om vite på fyra miljoner – det högsta någonsin för en enskild skola. Myndigheten inledde också en granskning av ledningen, som nu riskerar att förlora tillståndet att driva skolor helt och hållet, rapporterade DN

Nu lägger Skolinspektionen hot om vite på ytterligare en Thorenskola. Det handlar om grundskolan Thorén framtid i Ronneby, som även den hotas böta fyra miljoner kronor. 

Allvarligt missförhållande

Skolinspektionens tillsyn visar på omfattande brister i skolans arbete med särskilt stöd, bland annat att skolan inte utreder elevers stödbehov. Myndigheten pekar också på att skolan inte utreder elevers frånvaro eller vidtar åtgärder för att elever ska delta i utbildningen.

Även elevernas arbetsmiljö får kritik där inspektionen menar att skolan brister i att försäkra eleverna trygghet och studiero. Eleverna ges heller inte den minsta föreskrivna undervisningstiden som gäller för matematik i högstadiet. 

”Bristerna utgör ett allvarligt missförhållande”, skriver myndigheten i vitesföreläggandet. 

Thoren framtid AB ska senast den 27 september 2024 ha vidtagit åtgärder avseende brister rörande särskilt stöd, frånvaro, trygghet, studiero och kränkande behandling, undervisning av legitimerade lärare, undervisningstid, språkval samt individuella studieplaner för nyanlända elever.

Forrige artikel 17 myndigheter kritiseras för brister i redovisningen 17 myndigheter kritiseras för brister i redovisningen Næste artikel Lista: De får dela på 30 miljoner för att förebygga självmord Lista: De får dela på 30 miljoner för att förebygga självmord
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.