Läkarförbundet: Vårdsystemet saknar kapacitet för pandemi

CORONAVIRUS. Sverige har tecknat EU-avtal för att säkra tillgången på skyddsutrustning för vårdpersonal. Men vårdsystemet saknar extra vårdplatser, enligt Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges Läkarförbund.

Sveriges Läkarförunds ordförande Heidi Stensmyren ser det som positivt att regeringen går med i EU-avtalet som innebär att Sverige kan vara med i upphandlingar på EU-nivå gällande personlig skyddsutrustning på grund av det pågående utbrottet av covid-19.

Små marginaler

Enligt Stensmyren har Sverige små marginaler i grunden.

– Problemet är att antalet vårdplatser är inte dimensionerat efter befolkningens behov. Vi behöver fler vårdplatser, det gäller inte minst intensivvårdsplatser, säger hon och fortsätter: 

– Sverige behöver också se över tillgången till material och medicin så att vi i ett kritiskt läge har tillgång till det. På sikt behöver Sverige säkerställa detta, säger hon.

Läs hela artikeln på Altinget Vård&Hälsa, där Stensmyren kommenterar regeringens hantering av Corono-krisen. Teckna gratis provabonnemang här.

 

Forrige artikel Överblick: Krismöte angående corona och Linde (S) tar ställning mot Ryssland Överblick: Krismöte angående corona och Linde (S) tar ställning mot Ryssland Næste artikel Minister invald i en ny internationell klimatorganisation Minister invald i en ny internationell klimatorganisation
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.