Statssekreteraren: Så ska fler utrikes födda klara skolan

INTEGRATION. För att fler utrikes födda elever ska klara skolan vill statssekreterare Erik Nilsson (S) att lärare blir bättre på att nå elever som har svag bakgrund. För dem som inte blir behöriga, vill han utveckla introduktionsprogrammen.

En forskningsrapport visar att ända sedan 1990-talet så har utrikes födda elever klarat sig sämre i den svenska skolan än inrikes födda elever. Särskilt elever som invandrat efter sju års ålder.

Genom att kartlägga medelbetyg för olika elevgrupper, visar rapporten på att föräldrarnas socioekonomiska situation spelar en mycket större roll än vad man tidigare trott.

Erik Nilsson, statssekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström (S), vill stärka lärares förmåga att kompensera för olika sociala bakgrunder. 

– Det här är inte bara en lagstiftningsfråga, det handlar också om att ge lärare möjlighet att utveckla sin undervisning och bli bättre på att nå eleverna som har svaga bakgrunder från början, säger Erik Nilsson till Altinget.

Läs om vilka insatser regeringen vill göra i hela artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Hon vill se mer vård och mindre vinster Hon vill se mer vård och mindre vinster Næste artikel Överblick: Krispaket till följd av corona och grundskolan ska förlängas Överblick: Krispaket till följd av corona och grundskolan ska förlängas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.