"Inte långt tills vi har nästa it-skandal"

ANALYS. Utifrån Säkerhetspolisens och MSB:s bedömningar är myndigheternas it-säkerhet riskabelt dålig. Det utgör ett hot mot Sverige när information kan komma i fel händer eller orsaka stora störningar i samhällsviktig verksamhet.

Säpo konstaterar nu att riskerna för störningar i samhällsviktiga verksamheter ökar. Det beror på att en bred digitalisering genomförs i Sverige, samtidigt som det fortsatt är stora brister i it-säkerheten.

Det blir inte en muntrare läsning när man sedan slår upp MSB-rapporten om it-incidenter vid myndigheter under förra året.

Under förra året kom 296 rapporter om allvarliga it-incidenter. Enligt MSB är det för få myndigheter som rapporterar it-incidenter, antalet rapporterade incidenter borde vara fler.

Kompetensen saknas

MSB pekar på att det finns en tydlig kompetensbrist vid svenska myndigheter. Samtidigt åldras it-miljöerna ute på svenska myndigheter, och det är inte med värdighet.

Läs mer om it-säkerheten vid svenska myndigheter i analysen på Altinget Säkerhet. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Krisen kan kosta Miljöpartiet riksdagsplatserna Krisen kan kosta Miljöpartiet riksdagsplatserna Næste artikel Rayman: Har vi tur i huggsexan om skyddsutrustning? Rayman: Har vi tur i huggsexan om skyddsutrustning?
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.