Krisen kan kosta Miljöpartiet riksdagsplatserna

ANALYS. En första opinionsmätning efter coronautbrottet visar på ett ökat stöd för Socialdemokraterna. Men regeringskollegan Miljöpartiet backar. Krisen skapar en politisk dagordning som passar MP dåligt. Och var är egentligen Isabella Lövin?

De politiska partierna sluter upp bakom regeringen i dessa dagar. Det allvarliga läget gör att de politiska stridigheterna läggs åt sidan för stunden. Men även om det känns långt borta nu så kommer det att komma en tid efter coronakrisen. Då väntar utvärdering av hur regeringen har hanterat krisen men också, mest troligt, en tuff tid för svensk ekonomi.

På tisdagen presenterades DN/Ipsos sin första mätning sedan regeringen vidtog större åtgärder för att stoppa coronavirusets spridning. Den visar att Socialdemokraterna ökar och återigen är största parti. Samtidigt minskar stödet för Miljöpartiet, som nu återigen balanserar på riksdagsspärren.
-----

 

-----
Hur opinionsutvecklingen fortsätter avgörs till stor del av hur Sverige klarar sig jämfört med andra länder. Men också hur regeringen och partierna kommer att agera i det nya post corona-politiska landskapet.

Ekonomi och sjukvård i fokus

Det som kommer att bli avgörande frågor fram till valet år 2022 är ekonomi, arbetsmarknad och sjukvård. Partierna som gynnas av det är främst Moderaterna och Socialdemokraterna. Partiet som har lägst förtroende i samma frågor är Miljöpartiet.

När Novus i höstas undersökte vilket parti väljarna ansåg hade bäst politik i olika sakfrågor hade Miljöpartiet lägst förtroende av samtliga riksdagspartier i just de ovan nämnda kategorierna.

Bara en procent tyckte att partiet hade bäst politik i kategorierna sjukvård, arbetslöshet, näringspolitik och socialförsäkringar. Stödet för MP när det gällde bästa parti för “landets ekonomi” var så lågt att det inte ens var mätbart.

Klimatet riskerar att få stå tillbaka

Miljöpartiet hämtar alltjämt sina röster i miljö- och klimatfrågan. Det är ännu för tidigt att säga exakt hur stora de ekonomiska effekterna kommer att bli i sviterna av coronaviruset. Men klart är att de kommer att bli tillräckligt stora för att putta ned miljö- och klimatfrågorna ett antal pinnhål på politikens prioriteringslista.

Knivig sits för MP

Situationen för MP blir inte bättre av att partiet dessutom ingår i den regering som ska försöka rädda flygbranschen och som kommer att vara tvungen att ge ekonomiskt stöd till i princip allt utom klimatarbete.

Det som kan bli partiets räddning är att de dras med i en allmän opinionsuppgång om regeringen får beröm för sin coronahantering. Men hittills är det mesta av regeringens arbete synonymt med Socialdemokraterna. Även om Per Bolund (MP) och Amanda Lind (MP) har synts på några pressträffar så är det de socialdemokratiska ministrarna som dominerar.

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) har till exempel inte framträtt vid en enda presskonferens sedan virusutbrottet.

Strategi behövs

Opinionssiffror är kanske inte det som står högst på agendan för de politiska partierna i den rådande krissituationen. Men Miljöpartiet skulle göra klokt i att ändå tänka över sin strategi. Annars riskerar partiet att få lämna riksdagen om två år.

Forrige artikel Var är avgångskraven på Kristersson? Var är avgångskraven på Kristersson? Næste artikel "Inte långt tills vi har nästa it-skandal"
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.