Ministern: ”Oerhört störande” att inte alla äldre får covidvaccin

Folkhälsomyndigheten ska kartlägga varför andelen äldre som fått påyllnadsdos av vaccin mot Covid-19 skiljer sig åt i olika delar av landet. Skillnaderna oroar socialminister Jakob Forssmed (KD).

Uppdraget till myndigheten kommer i form av en ändring i myndighetens regleringsbrev. I slutet av maj nästa år ska Folkhälsomyndigheten lämna en rapport om varför vaccinationstäckningen för äldre skiljer sig åt både mellan och inom regionerna. Socialminister Jakob Forssmed säger till Altinget att det blir upp till  Folkhälsomyndigheten att definiera vilka som ingår i gruppen äldre.

– Vi har inte satt ålderssgrupper på det sättet. Däremot, andelen 80 åringar som fått en påfyllnadsdos efter mars 2023 skiljer sig åt väldigt mycket. De skillnaderna är bakgrunden till uppdraget. 

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik som uppdateras en gång i veckan har 55,7 procent av alla som är 80 år och äldre fått aktuell påfyllnadsdos. På regionnivå når både Värmland, Uppsala och Västmanland över 70 procent. I botten finns Stockholm med 34 procent.

– De skillnaderna är väldigt oroväckande. Jag tycker att det är ett stort bekymmer att vi har väldigt många personer på äldreboenden i Sverige med tillgång till personal dygnet runt, som ändå inte får en påfyllnadsdos av vaccin. Det är oerhört störande måste jag säga, säger Jakob Forssmed.

Utredning klar om en månad

I mitten av november ska utredningen om hela förberedelsearbetet och genomförandet av vaccineringen mot Covid-19 lämnas över till socialdepartementet. Utredare är riksdagsledamoten Anders W Jonsson (C), som bland annat ska utvärdera regionernas insatser för att nå grupper med högst risk för svår sjukdom. Men utredningen täcker inte de frågeställningar som ingår i uppdraget till Folkhälsomyndigheten, säger Jakob Forssmed.

– Inte fullt ut. Den utredningen kan nog vara ett bra underlag till myndigheten. Det är ju en utvärdering av hur det fungerat.

Uppdraget till Folkhälsomyndigheten är mer av praktisk karaktär, kring information, regionala arbetssätt och samverkan med kommunerna.

– Det här är ett rent uppdrag som handlar om äldre. Det är mer praktiska arbetssätt kring hur vi ska kunna få upp täckningsgraden för sköra äldre. Det tycks ju vara så att vissa regioner har väldigt hög täckning och andra inte. 

Uppdraget ska redovisas i slutet av maj.

Beslutskedja: Utredning: Utvärdering av genomförande av vaccinering mot sjukdomen covid-19, Dir. 2022:122

15/7
2022
19/10
2023
15/11
2023
16/11
2023

Forrige artikel Maria Graner ersätts på Folkbildningsrådet – ”kommit överens” Maria Graner ersätts på Folkbildningsrådet – ”kommit överens” Næste artikel Daniel Helldén: Kommer bli diskussioner Daniel Helldén: Kommer bli diskussioner
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.