Ekström om beslutet att hålla skolorna öppna: ”Följde forskningen”

Under pandemin stack Sverige ut som det land som höll skolorna öppna när många andra länder valde att stänga. ”Jag frågade mig själv ständigt om jag fattade rätt beslut”, skriver dåvarande utbildningsminister Anna Ekström (S) i brittiska The Telegraph. 

I Storbritannien har en ny debatt om det verkligen var rätt att stänga skolorna under pandemin blossat upp efter nya studier och ny statistik om coronapandemin, skriver Expressen.  

När Anna Ekström (S) skulle fatta beslutet om att hålla skolorna öppna eller inte i början av pandemin gjorde hon en ”plus och minus”-lista, berättar den tidigare utbildningsministern i The Telegraph.

”Nackdelarna var helt enkelt för stora”, skriver hon. ”Vi gjorde bedömningen att barn löpte liten risk för covid, men stod inför ett mycket allvarligt hot att gå miste om livsviktig utbildning.”

Förlitade sig på forskning

Samtidigt konstaterar Anna Ekström att det inte fanns några riskfria val, men att hon förlitade sig på forskningen och rekommendationer, och höll därför skolorna öppna. 

”Det var väldigt konstigt att se land efter land stänga sina skolor i sådan fart, och jag frågade mig själv ständigt om jag fattade rätt beslut”, skriver hon.

Valde rätt väg

Ekström skriver också att hon även nu i efterhand tror att Sverige valde rätt väg. 

”Men jag har ingen känsla av upprättelse, bara en tung magkänsla över de svåra beslut vi stod inför. Pandemin var en mycket allvarlig period och i Sverige var vi mer transparenta, tydliga och frispråkiga”.

Forrige artikel Expertmyndighet: Kommer EU:s förslag verkligen lösa problemet? Expertmyndighet: Kommer EU:s förslag verkligen lösa problemet? Næste artikel Nya regler för lärare ska motverka betygsinflation Nya regler för lärare ska motverka betygsinflation
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.