Kortare intervall mellan vaccindoser kan ge snabbare skydd mot omikron

Folkhälsomyndigheten bekräftade under onsdagskvällen att intervallet mellan dos två och tre kortas till fem månader, för alla. ”I ett läge med mycket smittspridning är en påfyllnadsdos ett effektivt skydd” säger forskaren Anders Johansson, Umeå universitet.

På onsdagskvällen bekräftade Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande att vaccinintervallet mellan dos två och tre kortas ner till fem månader för alla.

– Syftet med det kortare tidsintervallet är att fler ska kunna vaccineras tidigare. Regionerna ska inte behöva stå med outnyttjad kapacitet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Påfyllnadsdos rekommenderas därmed till alla som är 18 år och äldre. Enligt pressmeddelandet från Folkhälsomyndigheten är det regionerna som meddelar när det är dags.

Skyddar mot omikron

Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet, påpekar att flera europeiska länder redan sänkt intervalltiden för att skydda mot omikron.

– Det vi vet i dag är att tredje sprutan hjälper mot omikron och mot svår sjukdom. De flesta som fått en tredje spruta blir inte så sjuk att de blir inlagda, säger hon till Altinget.

Ökar trycket på primärvården

Hur den redan underbemannade vårdapparaten ska hantera en ökad vaccinationstakt är dock oklart.

– Ett ökat tryck på vaccinationerna innebär ett ökat tryck på primärvården och personalen där. Snabbare vaccinationstakt kan öka efterfrågan på vaccinationspersonal som inte finns i dagsläget, säger Ribeiro. 

– Det som kan hända är att distriktsköterskor och andra sjuksköterskor får prioritera vaccineringar vilket kan leda till färre tider på vårdcentralerna för människor som söker vård för andra saker, säger hon.  

Samordning på regionnivå

Sineva Ribeiro tror att det kan bli nödvändigt att skala upp bemanningen med att kalla in före detta eller pensionerad sjukvårdspersonal som man gjort tidigare. 

– Men detta har inte efterfrågats ännu, och det måste i så fall göras samordnat på regionnivå.

”Skyddet mot smitta avtar”

Enligt Anders Johansson, forskare vid Institutionen for klinisk mikrobiologi på Umeå universitet, visar studier att skyddet mot smitta avtar efter andra dosen med tiden.

– Och i ett läge med mycket smittspridning är en påfyllnadsdos ett effektivt skydd, säger han till Altinget.

– Fem månader är inget unikt, utan ett normalt intervall liknande för andra vacciner mot olika sjukdomar som vi vaccinerar oss mot, säger han.

Influensa från södra halvklotet

Han liknar vaccineringen vid det vanliga influensavaccinet som funnits i decennier.

– Vaccintillverkarna för influensavacciner håller uppsikt över vilka virusvarianter som rör sig på södra halvklotet eftersom det är ofta de som sedan sprider sig norrut till oss. Sedan tar man fram vaccin mot dessa, säger Johansson.

Enligt Anders Johansson är ett troligt scenario att tre vaccindoser mot covid-19 blir grundprogrammet, med påfyllnadsdoser varje eller vartannat år efter det.

– Nu för tiden är tekniken för att designa riktade vaccin bättre och snabbare.

Har coronapandemin bidragit till den stegrade utvecklingen?

– Inte otänkbart alls. Mycket teknik och uppfinningar har historiskt sett tillkommit under samhällskriser som drivit på utvecklingen.

Forrige artikel Överblick: Statsministern KU-anmäls och Bah Kuhnke kandiderar till talman Överblick: Statsministern KU-anmäls och Bah Kuhnke kandiderar till talman Næste artikel Klimatförslagen som saknas på regeringens lista Klimatförslagen som saknas på regeringens lista
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.