Klimatförslagen som saknas på regeringens lista

Med några få månader kvar innan regeringens handlingsutrymme för att få igenom förslag i riksdagen är slut hänger ett stort antal annonserade förslag på miljö- och klimatområdet i luften.

I regeringens propositionslista, som presenterades under tisdagen, återkom förvisso ett antal av förslagen som hittills hängt löst från bland annat den klimatpolitiska handlingsplanen.

Bland annat planeras reseavdragspropositionen att lämnas till riksdagen i april, samtidigt som prospekteringsförbudet för kol, olja och naturgas läggs fram tillsammans med det kontroversiella förslaget om skärpningar av reglerna för alunskifferbrytning i mars.

Ute med utfasningen?

Däremot råder det mer oklarhet kring flera punkter i klimathandlingsplanen. Det rör bland annat utfasningsutredningens förslag på fossila bränslen och klimaträttsutredningens delbetänkande om att bland annat förändra industriutsläppsreglerna och miljöbalken.

Förslagen från klimaträttsutredaren Anders Danielsson, som härstammar ur handlingsplanens portalparagraf om att all relevant lagstiftning ska ses över ”så att det klimatpolitiska ramverket ska få genomslag”, fick i remissrundan i höstas ett bittert mottagande av bland andra Svenskt Näringsliv.

– Vår uppfattning är att utredningen bör läggas i papperskorgen, sade branschorganisationens Nicklas Skår till Altinget i oktober.

Därtill ser det inte heller ljust ut för Artskyddsutredningens arbete, skärpta producentansvarsförslagen för hemelektronik som föreslogs i Mobilpantsutredningen, samt Miljömålsberedningens havspaket. Ingen av dessa utredningar syns till i propositionslistan från regeringen.

Bolund (MP): Varför inte?

Under riksdagens partiledardebatt på onsdagen tryckte den tidigare miljö- och klimatministern Per Bolund (MP) på vikten att få fram mer grön el, något som han ansåg skulle kunna ske genom utredaren Lise Nordins förslag om vindkraftvetot samt förändringarna i miljöbalken från klimaträttsutredningen.

– Men nu när listan av propositioner för våren kom så fanns inte de här förslagen tyvärr med, vilket riskerar att försena införandet av mer grön el i Sverige. Varför vill Socialdemokraterna inte gå fram med de lösningar som finns att genomföra nu på kort sikt, frågade Bolund sin tidigare regeringskollega.

Andersson: Samarbete i kommuner behövs

Statsminister Magdalena Andersson undvek att svara direkt på frågan, även om hon intygade att hon delar Bolunds ambition.

– Här behöver vi se till att samarbeta i riksdagen, men inte minst i våra kommuner, där det just nu tyvärr går alldeles för trögt med att ge kommunala tillstånd till den utbyggnad av havsbaserad vindkraft som skulle kunna skapa snabb ny och billig grön el, svarade Andersson.

När Altinget söker fler svar från klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) är beskeden lika undvikande, trots flera upprepade frågor. Förutom de förslag som lagts fram i propositionsförteckningen, bereds övriga inom Regeringskansliet.

– Det är det svar du kan få från oss, skriver Strandhälls pressekreterare Tove Kullenberg till Altinget.
{{toplink}}

,

Forrige artikel Kortare intervall mellan vaccindoser kan ge snabbare skydd mot omikron Kortare intervall mellan vaccindoser kan ge snabbare skydd mot omikron Næste artikel Överblick: Två partiledare covidsmittade och skogsföretag anmäls av facket Överblick: Två partiledare covidsmittade och skogsföretag anmäls av facket
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.