Överblick: Statsministern KU-anmäls och Bah Kuhnke kandiderar till talman

Hushållen får hjälp med elräkningarna av regeringen. Statsminister Magdalena Andersson anmäls till KU av SD. Moderaterna vill se omvänd bevisbörda för gängkriminella. EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) kandiderar till talman.

Sverigedemokraterna kommer att KU-anmäla statsminister Magdalena Andersson för regeringens hantering av pandemilagen. Det meddelar partiledaren Jimmie Åkesson i partiledardebatten. Han understryker att pandemilagen inte ger regeringen gränslösa befogenheter att fatta beslut om restriktioner.

– KU bör nu granska om de nya restriktionerna kan anses vara proportionerliga, säger han i talarstolen.

Kandiderar till talman

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) kandiderar till att ta över som parlamentets talman, efter den nyligen avlidna talmannen David Sassoli. Det är den gröna partigruppen som valt att föra fram Bah Kuhnke som kandidat, rapporterar SR.

Nästa vecka ska den nya talmannen väljas. Men sedan tidigare finns en uppgörelse mellan de större partigrupperna att en parlamentariker från konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen ska ta över som nästa talman.

Det är alltså i princip uppgjort sedan tidigare att favoriten Roberta Metsola från Malta kommer ta över. Hon är i dag vice talman i EU-parlamentet. Därför är chanserna för Bah Kuhnke väldigt små.

Hushåll får pengar från regeringen

Regeringen föreslår nu att hushåll ska kompenseras för de höga elpriserna under december till februari med 2 000 kronor per månad, sammanlagt 6 000 kronor. Hushållen kommer behöva ansöka om stödet själva, men det kommer dröja några månader innan förslaget är färdigt och pengarna betalas ut.

Elprisstödet beräknas kosta staten sex miljarder kronor. Finansminister Mikael Damberg (S) understryker att det är mycket ovanligt att staten kompenserar hushåll för prisförändringar på marknaden.

– Det här är en exceptionell åtgärd i en exceptionell situation, säger Damberg under en pressträff enligt SVT.

Omvänd bevisbörda

Moderaterna föreslår nu att gängkriminella ska kunna få dyra föremål och stora summor pengar förverkade om de gängkriminella inte själva kan bevisa att de förvärvats på ett lagligt sätt. Det kallas omvänd bevisbörda, i stället för principen om att man är oskyldig till dess att motsatsen bevisats.

Enligt M ska varje fall prövas i domstol där det är upp till den enskilda att förklara hur de kommit över föremålen eller pengarna på laglig väg.

– Det här är att öppna en helt ny front mot de gängkriminella. Det här skulle vara mönsterbrytande, säger M:s rättspolitiska talesperson Johan Forssell till TT.

Forrige artikel Energinätsförhandlaren: Bättre för helheten med sammankoppling Energinätsförhandlaren: Bättre för helheten med sammankoppling Næste artikel Kortare intervall mellan vaccindoser kan ge snabbare skydd mot omikron Kortare intervall mellan vaccindoser kan ge snabbare skydd mot omikron
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.