Trots hög sjukfrånvaro – nationella proven hålls som planerat

De första delproven är planerade i februari. Samtidigt rapporterar flera skolor en hög sjukfrånvaro, men Skolverket ser ingen anledning att ställa in proven.

Nationella proven har tidigare ställts in under pandemin, men i år bedömer Skolverket att de ska genomföras.

– Förra våren var det distansundervisning som gällde på gymnasiet och många högstadieskolor övergick till distansundervisning. I dag är principen närundervisning. Och med närundervisning som princip så ser vi att vi har ett annat läge med de nationella proven också, säger Anders Boman, chef för nationella proven på Skolverket, till Altinget. 

Kan förändrat smittläge eller restriktioner påverka beslutet?

– Vi försöker utgå ifrån vad vi ser och vad vi lär oss från Folkhälsomyndigheten. Det råder inget tvivel om att smittspridningen är stor och vi ser att det är stor frånvaro bland både personal och elever i dag. Men mot bakgrund av att den absoluta majoriteten av proven ligger under april och maj, och vi ser att smittspridningen enligt FHM kommer avta, så ser vi ingen anledning att ställa in proven. 

Hur ser ni på riskerna med sjukfrånvaro, både när det gäller personal och elever?

– Om vi tittar på vilket skede vi är i vad gäller smittspridning så har vi en topp nu. Är det så att rektor bedömer att skolan inte klarar av att göra provet på det provdatum som är satt av Skolverket, så får rektorn ta ett beslut att skjuta på det. 

Två prov i februari

För årskurs 6 är två delprov planerade att genomföras redan i februari. I föreskrifterna kring provdatum för nationella prov har rektor en möjlighet att lokalt besluta om att senarelägga proven på grund av särskilda skäl.

– Vanligtvis brukar det vara förenat med en del risker, som otillåten spridning av nationella prov, men vi menar att eftersom det handlar om årskurs 6 så är risken för sådan spridning betydligt mindre, säger Anders Boman.

Särskilda skäl för en rektor att senarelägga de nationella proven är sjukdom, olycka eller annan allvarlig händelse som gör att provet inte kan genomföras.

– Om personal inte är på plats så att provet inte går att genomföra, då tycker jag att det lever upp till särskilda skäl att flytta på provdatumet. Samma sak om det är en stor majoritet av eleverna sjuka. Om vare sig personal eller elever är på plats går det ju naturligtvis inte att genomföra prov, säger Anders Boman.

Hur stor andel elever handlar det om?

– Det finns inga sådana nyckeltal. Det främsta syftet med proven är att de ska vara ett betygsstödjande underlag för läraren då betyg ska sättas på den enskilda eleven. 

Forrige artikel Överblick: Färre IVA-platser än innan pandemin och land byter namn Överblick: Färre IVA-platser än innan pandemin och land byter namn Næste artikel Överblick: C-väljare vill se regering med S och korruptionen ökar i Sverige Överblick: C-väljare vill se regering med S och korruptionen ökar i Sverige
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.