Överblick: Färre IVA-platser än innan pandemin och land byter namn

Antalet intensivvårdsplatser sjunker i landet och är färre än innan pandemin. Liberalerna vill införa förbud mot kusinäktenskap. Rättegångar ställs in på grund av sjukdom och karantän. Turkiet byter namn. 

I inledningen av coronapandemin hade Sverige cirka 5 intensivvårdsplatser per 100 000 invånare. När pandemin nu är inne på sitt tredje år, har antalet platser i Sverige sjunkit. Regionerna har tidigare enats om en basnivå på 492 platser i landet, nu har siffran justerats ner till 489.

Taha Alexandersson, tillförordnad beredskapschef på Socialstyrelsen, berättar för DN att regionerna har svårt att klara bemanningen för platserna och därför blir de färre.

– Det är en tydlig signal om hur ansträngd vården är och att den varit ansträngd under lång tid, säger hon.

Inför förbud

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och partiets talesperson i barnrättsfrågor, Juno Blom, skriver i en debattartikel i Expressen om ett förbud mot kusinäktenskap i Sverige. De vill se en utredning om förbud och hänvisar till att Norge redan infört detta. De anser att kusinäktenskap är en central del av hederskulturen.

”Genom familjens kontroll är kusinäktenskap en större garanti för att flickan är oskuld, en förutsättning för att upprätthålla sammanhållningen och kontrollen likväl som att egendomen blir kvar inom släkten.” skriver de i debattartikeln.

Rättegångar ställs in

Nästan en tredjedel av de planerade rättegångarna har ställts in sedan årsskiftet på grund av sjukdom och karantän. I kammarrätten har 43 procent av förhandlingarna ställts in, rapporterar TT/Omni.

För att slippa ställa in försöker tingsrätten i första hand lösa det genom att exempelvis åklagare eller advokat kan vara med på länk. Det har gjort att inga förhandlingar där personer sitter häktade behövt ställas in.

Enligt Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén är det för tidigt att säga om smittosituationen och inställda rättegångar kommer på konsekvenser för domstolarna på lång sikt.

Land byter namn

Turkiet är trött på att landets engelska namn Turkey förknippas med kalkon. Därför kommer landet ändra sitt internationella namn till Türkiye i FN inom de kommande veckorna, vilket är det turkiska namnet på landet.

President Recep Tayyip Erdogan anser att det nya namnet bättre representerar landet, det turkiska folket, dess kultur och värden, rapporterar SR.

Forrige artikel Tufft förhandlingsläge i Miljömålsberedningen Tufft förhandlingsläge i Miljömålsberedningen Næste artikel Efterfrågan på lungor ökar – trots rekordmånga organdonationer Efterfrågan på lungor ökar – trots rekordmånga organdonationer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.