Länder härmar varandra i coronabeslut

STUDIE. Ny forskning visar att politiska beslutsfattare under coronakrisen har härmat varandra när de beslutat om restriktioner. 

– Man vill helst ha rätt men det är bättre att ha fel tillsammans med andra än att vara ensam och ha fel, säger professor Karl Wennberg.

En svensk studie har studerat politiskt beslutsfattande under coronakrisen. Studien visar att politiker i demokratiska länder har härmat varandra när de tagit besluten, snarare än att ta hänsyn till respektive lands smittspridning.

– Det här är allt annat än en rationell process kan man säga, säger Karl Wennberg, professor vid institutet för analytisk sociologi vid Linköpings universitet, till Altinget.

Snabb process

Det förekommer att länder tar efter varandra i olika typer av lagstiftning och ekonomiska reformer. Det som sticker ut under coronakrisen är att processen har gått så mycket snabbare.

– Det här är vanligtvis långsamma processer som tar många år eller till och med decennier. Här har vi dokumenterat samma process i termer av dagar, säger Wennberg.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik med förklaringar till vad det beror på och vilka de demokratiska effekterna av nödlagstiftning kan bli. Teckna gratis provabonnemang här. 

Forrige artikel Tidigare politisk chefredaktör och riksdagsledamot avliden Tidigare politisk chefredaktör och riksdagsledamot avliden Næste artikel Överblick: Lövin (MP) avgår och Lagrådet sågar M-förslag om livstid Överblick: Lövin (MP) avgår och Lagrådet sågar M-förslag om livstid
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.