Kemikaliestrid i EU oroar Lövin: Bra att Timmermans styr

GRÖNA GIVEN. Inspelen och läckorna inför EU-kommissionens presentation av sin att göra-lista på kemikaliefronten har varit många. Tio miljöministrar samlades senast i ett gemensamt upprop för att stärka sidan som vill se skärpningar.

EU-kommissionen ska nästa vecka lägga fram åtgärdspaketet där linjerna dras upp kring hur kemikalieregleringen i unionen ska skärpas och förenklas.

– Vi vill se en bra och skarp strategi. Från svensk sida kan vi säga att vi nästan tappat tålamodet efter det här året. Det skulle ha tagits fram en strategi under förra kommissionen. Det är uppenbart så att det har funnits motstridiga viljor inom kommissionen under en lång tid, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) till Altinget.

Gått samman med nio länder

Den svenska regeringen har samlat flera av sina invändningar och önskemål i ett gemensamt utspel tillsammans med nio andra miljöministrar i unionen. Isabella Lövin har också mött EU-kommissionens Frans Timmermans för att föra fram sina farhågor och inspel. Men på frågan om hur de arbetar med kommissionärerna för de andra generaldirektoraten är Lövin mer fåordig.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provprenumeration här.

 

Forrige artikel Överblick: SD delar ut cash, M klimatsatsar och virus i avloppen Överblick: SD delar ut cash, M klimatsatsar och virus i avloppen Næste artikel Region Stockholm om Kry: “Patienter hamnar i kläm” Region Stockholm om Kry: “Patienter hamnar i kläm”
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.