(S)vetsaren som lyckats få egen majoritet

INTERVJU. Han är en socialdemokratisk svetsare med bakgrund i IF Metall som lyckats nå ett väljarstöd som Stefan Löfven bara kan drömma om. I Mathias Lindquists Munkfors har Socialdemokraterna över 60 procent.

I Värmland finns Socialdemokraternas starkaste fästen. Bäst gick det i Munkfors där S fick 63,3 procent i kommunvalet 2018.

Mannen bakom de senaste årens framgångar heter Mathias Lindquist. Han började sin bana som utbildad svetsare och var aktiv i IF Metall. Men till slut lockade politiken.

– Jag kände att i stället för att sitta hemma och knyta näven under bordet så är det lika bra att jag engagerar mig, säger han till Altinget.

Efter att ha varit en sväng i politiken lämnade han den för att bli vd för en konferensanläggning. Men han kom tillbaka och sedan 2014 är han kommunstyrelsens ordförande.

Näringsliv

Något som han menar är viktigt för att nå framgång är att satsa på näringslivsklimatet. Munkfors är i dag rankat 24:a på Svenskt näringslivs företagsbarometer. För bara fem år sedan var kommunen inte ens topp 100.

– Man hör ibland “jaha är ni en socialdemokratisk kommun och ni har ett så bra näringslivsklimat”. Det känns främmande för mig att det inte ska kunna gå hand i hand. Det är svårt att bedriva välfärd utan välmående företag.

Läs hela intervjun på Altinget Rikspolitik. Där berättar Mathias Lindquist bland annat om vad han tror att S på riksnivå kan lära av Munkfors. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas Næste artikel Överblick: Las-käbbel, lärarbristen diskuteras och nazisträttegång Överblick: Las-käbbel, lärarbristen diskuteras och nazisträttegång
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.