25 myndigheter har tappats bort

I Statskontorets kartläggning av statens myndigheter har 25 myndigheter saknats. ”Självklart kan det också finnas fler myndigheter som vi inte vet om”, säger civilminister Erik Slottner (KD).

Det fanns 342 myndigheter under regeringen 2023, enligt Statskontorets kartläggning. Men när en översyn nu ska göras av statens nämndmyndigheter hittade Statskontoret ytterligare 25 stycken.

”Hur är det ens möjligt?! Tidigare regeringar har uppenbarligen inte brytt sig om att granska vad skattepengarna används till och vart de tar vägen”, skriver Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och civilminister Erik Slottner (KD) på Expressens debattsida.

Det rör sig om 24 så kallade övervakningsnämnder, som fattar beslut om personer som dömts till skyddstillsyn, och en lokal värderingsnämnd.

– De 25 nämndmyndigheterna har flugit under radarn lite och det är bra att vi har hittat dem. Nu kommer de att ingå i vår översyn, säger Lovisa Boström, utredare på Statskontoret, till Expressen.

Civilministern säger till tidningen att han blev förvånad av nyheten.

– Självklart kan det också finnas fler myndigheter som vi inte vet om. Men det gjorde mig också ännu mer övertygad om att det regeringen nu gör för att se över myndighetsstrukturen är helt rätt. När vi inte ens har koll på vilka myndigheter vi har är det i sig ett tecken på att myndighetsstrukturen är lite för spretig, och att det finns goda förutsättningar att minska antalet myndigheter, säger han.

Beslutskedja: Statskontorets rapport En form för kollektivt beslutsfattande – en kartläggning och prövning av nämndmyndigheter

23/11
2023
7/3
2024
11/6
2024
11/6
2024
30/11
2024

Forrige artikel Risk för ökade kostnader när myndigheter slås samman Risk för ökade kostnader när myndigheter slås samman Næste artikel Ny rapport: Friskolestudenter presterar sämre på universitetet Ny rapport: Friskolestudenter presterar sämre på universitetet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.