KD-toppen som för kommunernas talan

INTERVJU. Bengt Germundsson är Kristdemokraternas andre vice ordförande. Samtidigt är han kommunstyrelsens ordförande i KD:s starkaste kommun Markaryd. Och det är kommunpolitiken han brinner för. – Riksdagen ligger nog inte för mig, säger han.

Bengt Germundsson har varit aktiv för Kristdemokraterna i Markaryd sedan början av 1990-talet och kommunstyrelsens ordförande sedan 2003. Han har varit med på en opinionsresa för partiet i kommunen som heter duga. I valet 1994 fick partiet bara runt 5 procent av rösterna för att i valet 2014 nå 45 procent. I senaste valet backade partiet något (39,3 procent) men är fortfarande KD:s starkaste fäste i landet.

Flera forum

Germundsson har gott om plattformar för att föra Markaryd och andra kommuners talan. Han är ledamot i regionfullmäktige. Han är också ordinarie ledamot i partistyrelsen sedan 2007 och partiets andre vice ordförande sedan november förra året.

Samtidigt är han ordförande i Kristdemokraternas kommun- och regionpolitiska råd samt partiets representant i Sveriges kommuner och regioners styrelse och arbetsutskott.

– I och med att jag på så sätt blir partiets företrädare i kommun- och regionfrågor så får jag väldigt mycket information om saker som är på gång. Det är väldigt positivt, framförallt för en liten kommun, som får ha den typen av insyn.

Läs hela intervjun på Altinget Rikspolitik. Där berättar Bengt Germundsson om hur små kommuner ska tänka för att nå inflytande, hur han själv blev intresserad av politik och varför han inte är intresserad av riksdagen.

Forrige artikel Överblick: Fler sjuka söker ekonomisk hjälp och coronavirus på minkfarmar Överblick: Fler sjuka söker ekonomisk hjälp och coronavirus på minkfarmar Næste artikel Överblick: Förlängda coronastöd och utspel om religiösa friskolor Överblick: Förlängda coronastöd och utspel om religiösa friskolor
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.