Gotland får grönt ljus – men västkusten ger inte upp

EU-FOND. Det finns sex miljarder anledningar att vara med i slutgallringen av de regioner som ska få dela på potten i EU:s nya omställningsfond. Stålindustrin i Norrland och cementen på Gotland har fått ett preliminärt ja, men andra kandidater har ännu inte gett upp.

Det pågår ett intensivt lobbyarbete just nu för att reda ut hur den kommande regionalstödspolitiken ska se ut i medlemsländerna.  En av de främsta nationella striderna rör hur den rättvisa omställningsfonden ska användas. 

Det är först vid årsskiftet som det definitiva beslutet ska fattas. Men redan förra veckan meddelande Tillväxtverket att Norrbottens stålindustri och Gotlands mineralindustri är i störst behov av stödet.

– Vi behövde gå vidare i vårt arbete och börja ta fram de regionala omställningsplanerna som ska lämnas in, så det var lika bra att meddela hur vi resonerat redan nu, säger avdelningschefen Patrik Sällström till Altinget.

Besvikelse på västkusten

I Västra Götaland var beskedet en besvikelse, men man har inte gett upp hoppet ännu.

– Innan beslutet är fattat så är det ju inte klart. Men jag förstår att någonstans måste man ju dra gränsen. Vi har också haft en nära och bra dialog med Tillväxtverket, säger Helena Starfelt, avdelningschef för näringslivsfrågor, Västra Götalandsregionen.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Utredning: Förskoleplikt vid fem år och förstelärarreform Utredning: Förskoleplikt vid fem år och förstelärarreform Næste artikel Överblick: Kristersson gräver i gamla utredningar och LKAB kan bli el-tjuv Överblick: Kristersson gräver i gamla utredningar och LKAB kan bli el-tjuv
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.