Grafik: Nya områden får Lindes uppmärksamhet i deklarationen

LINJETAL. Nya områden och konflikter uppmärksammas i årets utrikesdeklaration. Den präglas också av att utrikesminister Ann Linde (S) i år är ordförande i OSSE.

Utrikesminister Ann Linde (S) har nu läst upp årets utrikesdeklaration för riksdagen. En del är likt förra årets deklaration. Ett mantra som ofta upprepas av Socialdemokraterna i regeringen, återkommer även här två gånger: ”Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast.”

Likt tidigare år, nämns USA och Ryssland flertalet gånger i olika sammanhang. Men det är länder och regioner som nämns i år, som tidigare varit frånvarande. Anledningen är det mer spända läget och konflikter som trappats upp. Så i år hörs länder och områden som Nagorno-Karabach, Hongkong, Sudan och Transnistrien.

Något som kan ha påverkat utformningen av årets deklaration, är att Sverige också har ordförandeskapet i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).

Se grafiken och läs hela analysen på Altinget Säkerhet. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Så fick Sverige en industrikansler ändå Så fick Sverige en industrikansler ändå Næste artikel Välkommen till Altingets nya nisch: Altinget Omsorg Välkommen till Altingets nya nisch: Altinget Omsorg
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.