Fortfarande tomt på Försvarsmaktens gd-stol

TOM STOL. I september blev Peter Sandwall landshövding, sedan dess har Försvarsmakten varit utan generaldirektör. Det är alldeles för länge, enligt Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson som anser att regeringen borde ha varit mer på tårna.

I juli beslutade regeringen att utse Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall till ny landshövding i Kalmar län. En post han tillträdde i slutet av september. Men ännu finns alltså ingen efterträdare klar till Sandwall, utan Försvarsmakten står efter drygt fem månader fortfarande utan generaldirektör för myndigheten.

Det är bekymmersamt, enligt Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson som har ställt en skriftlig fråga till försvarsminister Peter Hultqvist (S) om när en ersättare kommer vara på plats.

– Överberfälhavaren är högsta chef för Försvarsmakten, men generaldirektören har viktiga uppdrag, inte minst med ekonomiska frågor. Inte minst i det här viktiga skedet vi är i, med uppbyggnaden av försvaret, säger Hanna Gunnarsson till Altinget.

Hultqvist: "Under beredning"

Något besked ger inte Peter Hultqvist till Hanna Gunnarsson, som förväntat, inte mer än att ärendet är "för närvarande under beredning".

Beslutet att kröna Sandwall till landshövding kom i somras, han tillträdde i september, men först i mitten på november utlyste Regeringskansliet tjänsten. Ansökningstiden gick ut den 4 december.

– Det var regeringen som flyttade på honom, då kan man tänka sig att regeringen också ska vara lite på tårna. Det är så klart en annan sak när en gd själv säger upp sig. När en gd försvinner från sin tjänst, så bör regeringen var snabb med att tillsätta en ny, säger Hanna Gunnarsson.

Ingen vikarie

Försvarsmakten har ingen tillförordnad generaldirektör i väntan på en ordinarie, enligt myndighetens presstjänst.

Forrige artikel Finns det risk för en copycat-effekt vid misstänkta terrordåd? Finns det risk för en copycat-effekt vid misstänkta terrordåd? Næste artikel Överblick: Norge kompenserar svenskar och myndigheter anmäler sig själva Överblick: Norge kompenserar svenskar och myndigheter anmäler sig själva
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.