Landshövding ska utreda nya servicekontor

Regeringen har gett Sven-Erik Österberg i uppdrag att utreda hur lokal statlig service ska utvecklas. Det skriver civilminister Lena Micko (S) på DN debatt. 

Utökningen av Statens servicecenter på fler orter i Sverige är en del av överenskommelsen i januariavtalet. I uppdraget ingår att ta fram förslag på var de nya kontoren bör lokaliseras och på vilka myndigheter som ska ingå i servicen. Dessutom ska utredaren analysera möjligheterna till samverkan med kommunsektorn. 

Särskild utredare blir Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län. Österberg har tidigare varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna och kommun- och finansmarknadsminister under regeringen Persson. Han har också varit gruppledare för Socialdemokraterna. 

Den första delen av utredningen ska redovisas i mars. Då ska Österberg presentera sitt förslag på lämpliga platser för de nya servicekontoren. Utredningen i sin helhet ska slutredovisas i november. 

Beslutskedja: En utvecklad organisation för lokal statlig service – slutredovisning

7/1
2020
18/12
2020
26/2
2021
28/5
2021
Forrige artikel Ny statssekreterare hos Eva Nordmark Næste artikel Hon blir tf-chef på Greenpeace Sverige
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.