Stridbar riksdagsledamot avliden

Elis Andersson (C), riksdagsledamot 1971-1985, har avlidit 88 år gammal.

Elis Andersson satt i riksdagen för Stockholms läns valkrets 1971-1985.

Andersson blev känd för en bredare allmänhet 1982 då han tog strid mot partiledningen om regeringens förslag att införa två karensdagar i sjukförsäkringen.

– Man skall inte forcera fram förslag, som medborgarna inte tycker om och som blir till nackdel för utsatta grupper. Det är överdriven besparingsiver, sa Elis Andersson till Göteborgsposten då.

Uppmärksammades

Frågan var en del av den dåvarande C-FP-regeringens sparpaket. Anderssons motstånd mot förslaget uppmärksammades stort i landets ledande tidningar. Så här skrev Erik Månsson i Expressen när det begav sig:

"Här har partiledningarna gjort upp om den politiska strategin inte bara inför valåret – utan också för tiden efter valet. Mittens partisekreterare Allan Pettersson (C) och Lars Leijonborg (FP) håller täta kontakter för att allt ska gå så gnisselfritt som möjligt (...) Så kommer då riksdagsman Elis Andersson som ingen frågat efter eller hört om de senaste par åren och soppar till det hela"

I slutändan övertalades Andersson att rösta på partilinjen. Men förslaget gick ändå inte igenom eftersom regeringen förlorade valet på hösten.

Forrige artikel Hon är Region Stockholms nya forsknings- och innovationsdirektör Næste artikel Rektor utsedd som ledamot i nationella vårdkompetensrådet
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.