Jörn Donner är död

Den finska författaren, journalisten, filmproducenten, filmregissören och före detta politikern Jörn Donner har avlidit, skriver finska Yle. Donner blev 86 år.

Jörn Donner hade en lång karriär inom journalistik, litteratur och film. Men han hann också med med att vara politiker på kommunal nivå, i finska riksdagen samt i EU-parlamentet. Han var även med i flera olika partier under sin politikerkarriär.

Jörn Donner har representerat såväl Demokratiska förbundet för Finlands folk och Finlands socialdemokratiska parti som Svenska Folkpartiet, skriver Yle.

I riksdagen satt Donner i tre omgångar; 1987–1995, som ersättare några månader år 2007 och 2013–2015.

Han stödde socialdemokratiska presidenter. Han valdes som elektor för Mauno Koivisto i valet 1988 och arbetade aktivt för Martti Ahtisaari i presidentvalet 1994.

1995–1996 var han finsk generalkonsul i Los Angeles. Sedan blev han invald som socialdemokrat i Europaparlamentet, år 1996–1999.

Forrige artikel Cissi Wallin till Expressen Næste artikel Ledarskribent ny talskrivare för Löfven
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.