Målet för påverkan: Politikern ber lobbyisten om råd

LOBBYISM. De som jobbar professionellt med att påverka EU-politiken bygger långsiktiga och vänskapliga relationer med politiker, säger Camilla Nothhaft som skrivit en avhandling om lobbyismen i Bryssel.

En avgörande faktor för att en lobbyist ska kunna påverka en fråga i Europaparlamentet är timing. 

– Det måste vara en fråga som är aktuell just för tillfället, inte om två, tre veckor. Frågan ska ligga på parlamentarikerns bord just nu, säger Camilla Nothhaft till Altinget.

Slutsatsen i hennes doktorsavhandling är att en stor del av lobbyingen sker utan att parterna uttryckligen tänker på att det faktiskt är lobbying som pågår. Även rollerna kan vara otydliga.

– Det är inte så enkelt att bedöma när det sker lobbyism. Politikerna ser dem inte som lobbyister, säger hon.

Lobbyisterna har lyckats i sitt arbetssätt då det är politikerna som ber lobbyisterna om råd när sakfrågor ska avgöras i parlamentens utskott.

– Lobbyisterna har arbetat för att det ska bli så.

Tar lång tid att nå dit

Men det arbetet är inte gjort i en handvändning. Det krävs långsiktiga relationer där lobbyisterna vill skapa en känsla av gemenskap och gärna bli vän med politikerna.

Politiker och lobbyister har öppnat dörrarna för Camilla Nothhaft. Hon har följt sju personer i en hel vecka vardera och gjort intervjuer med dem. Det är tre politiker Anders Wijkman (KD), Carl Schlyter (MP) och Jens Holm (V). Politikerna har bett om att få deras namn med i forskningen och därmed vara öppna. De fyra företrädarna på lobby-sidan är däremot anonyma. Utöver att vara skugga till dessa sju personer har Camilla Nothhaft genomfört ytterligare ett 40-tal intervjuer med politiker och lobbyister i Bryssel.

Camilla Nothhaft menar att lobbyisterna är väldigt strategiska. Det handlar inte om att i speciella i sakfrågor omvända politiker, utan att få dem att driva frågor där de tycker samma sak som lobbyisterna.

– Du går till en politiker som tycker samma sak. Man har gemensamma intressen och får en teamkänsla.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. (Abonnemang krävs, här kan du teckna ett ej bindande provabonnemang)

 

Forrige artikel IT-företagens kritik: IT-företagens kritik: "Förslagen försvårar" Næste artikel Krav på bättre skydd av dricksvattnet Krav på bättre skydd av dricksvattnet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.