Winberg ska utreda socialtjänstlagen

SOCIALTJÄNSTEN. Det blir tidigare statsrådet och ambassadören Margareta Winberg som får uppdraget att göra en översyn av socialtjänstlagen – en översyn som är efterlängtad av många.

Regeringen har länge utlovat en översyn av socialtjänstlagen, men utan att några direktiv eller någon utredare har dykt upp. Inför Socialdemokraternas kongress i helgen har partistyrelsen dessutom gett dubbla uppgifter kring en utredning. Men nu har regeringen kommit till skott och det blir tidigare jordbruks-, jämställdhets- och arbetsmarknadsministern Margareta Winberg (S) som blir särskild utredare. Det meddelade barn, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér på fredagen.

LÄS OCKSÅ: Lång väntan på översyn av socialtjänstlagen

Kunskapsbaserad socialtjänst

Winberg får drygt ett och halvt år på sig och ska leverera sina förslag senast den 1 december nästa år, 2018. I uppdraget ingår att se över:

  • Socialtjänstens struktur och konstruktion,
  • Socialtjänstens uppdrag,
  • Socialtjänstens indelning i olika grupper,
  • En kompetens- och kunskapsbaserad socialtjänst,
  • Möjlighet för kommuner att tillgängliggöra insatser samtidigt som en jämlik, likvärdig och rättssäker socialtjänst säkerställs,
  • Möjligheten att förenkla handläggningen utan att rättssäkerheten och kvaliteten i vården och omsorgen riskeras

Läs hela artikeln på Altinget Vård & Hälsa (kräver abonnemang, här kan du teckna ett icke bindande provabonnemang)

 

Forrige artikel Rapport: Ersättningsmodeller hämmar innovation Rapport: Ersättningsmodeller hämmar innovation Næste artikel Oroligheter på Balkan – EU oroat Oroligheter på Balkan – EU oroat
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.