Blandade känslor inför nya karensregler

SJUKDOM. De anställda inom vård och omsorg är i fokus för socialförsäkringsminister Annika Strandhälls förslag att göra om karensdagen till ett karensavdrag. Fackförbunden gjorde vågen efter beskedet, medan arbetsgivarna var mer avvaktande.

Dagens karensdag ska göras om till ett karensavdrag. Det förslaget presenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på torsdagen. Syftet är att komma tillrätta med att vissa grupper på arbetsmarknaden kan ha oturen att bli av med en ganska stor del av inkomsten, anställda som har sin arbetstid koncentrerad till längre arbetspass. Något som är extra vanligt inom vård och omsorg.

– Karensdagen är orättvis mot alla som jobbar obekväma tider i välfärden. Det är ofta kvinnodominerade yrkesgrupper så som undersköterskor och personliga assistenter som drabbas. Vi vill ha ett nytt system för ökad jämlikhet och jämställdhet, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett uttalande.

Karensavdraget ska vara 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön, enligt förslaget som omgående skickades ut på remiss av socialdepartementet.

Vågen från facket

Regeringen och Annika Strandhäll kan räkna med ett stort antal positiva remissyttranden från fackligt håll:

"Ett välkommet besked! Att avskaffa karensdagen helt är en viktig jämställdhetsfråga som Kommunal driver så detta är verkligen ett steg i rätt riktning." skriver fackförbundet Kommunal på sin facebook-sida.

Läs hela artikeln på Altinget Vård och hälsa (kräver abonnemang, teckna gratis och ej bindande provabonnemang här)

 

Forrige artikel Ekholm: Ingen anledning att ha så många myndigheter Ekholm: Ingen anledning att ha så många myndigheter Næste artikel MP och S duktigast i klassen MP och S duktigast i klassen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.