Oro för stress vid stor vårdreform

OMORGANISATION. Allianspartierna och Vänsterpartiet är oroliga över att regeringen har för bråttom när den högspecialiserade vården ska organiseras om. "Det här kan inte hastas fram" säger Anders W Jonsson (C).

Vänsterpartiets Karin Rågsjö är frågande till att regeringen först väntade så länge med att ta tag i utredningsförslagen om att koncentrera den högspecialiserade vården och nu tycks ha så väldigt bråttom.

– Det är inte lådor vi ska flytta runt. Det här är en jättestor organisationsförändring, säger hon till Altinget.

Enligt den proposition som regeringen har lämnat till riksdagen ska lagändringarna träda i kraft den 1 juni nästa år. Det datumet vill Vänsterpartiet flytta fram till den 1 januari år 2020.

Känslig fråga som kräver tid

Frågan om att koncentrera den högspecialiserade vården till färre platser i landet är känslig, enligt Karin Rågsjö. Det råder å ena sidan en stor enighet om att det är en nödvändig reform, å andra sidan vet alla att det kommer bli svårt när fördelningen ska ske mellan landstingen.

– Det måste finnas en hyfsad startsträcka om vi ska kunna få en trovärdighet för modellen. Vi måste kunna förankra saker, här finns inte tidsmarginalerna för att göra det, säger Karin Rågsjö.

LÄS OCKSÅ: Komplex uppgift att koncentrera avancerad vård

Även de fyra borgerliga partierna i Alliansen är bekymrade över regeringens tidsschema. I sin följdmotion föreslår Alliansen dock ingen ändring för när lagen ska träda i kraft, utan tar i sin motion upp den tidsplan som regeringen nämner i propositionen, en tidsplan från Socialstyrelsen som anger att omstruktureringen ska ske på tre år.

– Tidsplanen som regeringen anger i propositionen kommer aldrig att hålla. Att hasta fram det här blir inte bra, säger Anders W Jonsson (C).

 

LÄS HELA ARTIKELN PÅ ALTINGET VÅRD&HÄLSA. GRATIS PROVABONNEMANG HÄR.

Forrige artikel Statsvetare menar att KD ligger bäst till av ”krispartierna” Statsvetare menar att KD ligger bäst till av ”krispartierna” Næste artikel Tillitsreformen breddas till staten Tillitsreformen breddas till staten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.