Pensionsuppgörelse i hamn

ARBETSLIV. Nu har Pensionsgruppen enats om en överenskommelse som sex partier från båda blocken ställer sig bakom. De föreslår bland annat att lägsta pensionsåldern år 2023 kommer att vara 64 år och den högsta 69 år.

Den blocköverskridande Pensionsgruppen har idag presenterat sin överenskommelse. Men Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står fortfarande utanför. De partier som ingår i Pensionsgruppen, S, MP, M, L, C och KD, har de senaste åren utvecklat möjliga förändringar av pensionssystemet. På torsdagen kom en överenskommelse om bland annat att lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs. Vart tredje år höjs åldern med ett år fram till 2026, då blir åldersgränsen 64 år.

Till följd av detta höjs också den högsta åldern för att få stanna kvar på arbetsmarknaden. Den så kallade LAS-åldern kommer att vara 69 år vid år 2023.

Lever längre

Pensionssystemet förändras, enligt regeringen, på grund av att vi nu lever längre och att pensionen ska räcka en längre tid. Även premiepensionssystemet kommer att reformeras i ett försök att bli av med oseriösa aktörer, det kommer också ställas hållbarhetskrav på fonderna. 

En helhetsförändring av pensionssystemet behövs för att ge ett grundskydd till pensionärer, enligt socialminister Annika Strandhäll (S).

– Det viktigaste för Socialdemokraterna är att vi förbättrat för de sämst ställda pensionärerna. Vi förbättrar garantipensionen och höjer bostadstillägget. Dessutom ser vi till att kasta ut skurkarna ur pensionssystemet, säger socialminister Annika Strandhäll till TT.

Forrige artikel Tillitsreformen breddas till staten Tillitsreformen breddas till staten Næste artikel Fegt beslut av Jaara Åstrand Fegt beslut av Jaara Åstrand
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.