Åtalad spionchef överraskar med boksläpp

Den danska spionchefen Lars Findsen, som står åtalad för att ha läckt statshemligheter, ger ut en bok. I boken anklagar han dåvarande försvarsministern Trine Bramsen (S) för att ha skickat hem honom av politiska skäl.

Af Mette Grube Condrub

I all hemlighet har den avstängda och åtalade spionchefen, tidigare chef för Danmarks militära underrättelsetjänst, Lars Findsen skrivit en bok. Under titeln ”Spionchefen – minnen från cell 18” berättar han detaljerat om sin syn på det som kallats den största underrättelseskandalen i väst och som kan kosta honom flera år i fängelse.

Han skriver i boken att det var politiska motiv bakom hans avstängning och han riktar anklagelserna mot försvarsminister Trine Bramsen. I boken avslöjar han också att den juridiska chefen för PET, polisens underrättelsetjänst, försökte få honom att avslöja vilka inom PET som läcker till pressen, i utbyte mot ett mildare straff.

Findsen är åtalad för att ha läckt statshemligheter eller andra mycket förtroliga uppgifter till sex olika personer, däribland två journalister.

{{toplink}}

Forrige artikel Tidigare LSU-ordförande till Arena opinion Næste artikel Raoul Wallenberg-museum öppnar på Stockholms gator
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.