Arbetsförmedlingen nekar kommuner uppdrag om arbetsmarknadsinsatser

Arbetsförmedlingen menar att det saknas juridiska förutsättningar för att ge kommuner i uppdrag att genomföra arbetsmarknadspolitiska insatser. ”Det är en stor besvikelse i kommunerna”, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR. 

Arbetsförmedlingen har gjort bedömningen att det inte finns några juridiska förutsättningar att låta kommuner utföra insatser med ersättning från myndigheten.

– Arbetsförmedlingen kan inte träffa överenskommelser med kommuner inom områden där vi har upphandlade tjänster då det skulle strida mot upphandlingslagstiftningen, säger John Nilsson, enhetschef på Arbetsförmedlingen, till Altinget. 

Det gäller alla insatser som konkurrerar med och kan tillgodoses genom upphandlade tjänster som till exempel Rusta och matcha, Steg till arbete eller Arbetsintegrerade övningsplatser. John Nilsson pekar även på att det finns statsstödsregler som säger att Arbetsförmedlingen inte kan ge uppdrag till kommunerna som ersätts med bidrag. 

– Det är en stor besvikelse i kommunerna att det här beskedet kommer. Man har haft förhoppningar om att få en formell roll där man kunde få ta emot uppdrag från Arbetsförmedlingen och få ersättning för det, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), till Altinget. 

Nekas

Melchert är inte säker på hur många kommuner Arbetsförmedlingens besked kommer att påverka.

– Det beror på vilka individer det är som skulle kunna bli föremål för finansiella överenskommelser, säger han och fortsätter: 

– Det finns inget specifikt nej från arbetsförmedlingen kring vilka individer eller målgrupp man säger nej till. Man säger nej generellt.

Roy Melchert menar att det finns ett särskilt intresse hos kommunerna att utföra arbetsmarknadsinsatser med ersättning från Arbetsförmedlingen, där man ser behov av extra stöd till individer långt från arbetsmarknaden.

– Bland annat ekonomiskt bistånd, det är det som man vill jobba med primärt. Och det finns de individer som har varit hos leverantörer, men inte kommer i arbete efter det. Det är en potentiell målgrupp. En annan målgrupp kan vara individer som inte får någon insats från varken Arbetsförmedlingen eller leverantörerna.

Kräver ersättning

SKR kräver nu att kommunernas roll inom arbetsmarknadspolitiken klargörs. 

– Kommunerna måste få ett tydligt uppdrag och ersättning för det jobbet man gör. Arbetsmarknadspolitiken är ju statlig, men får tydliga lokala konsekvenser, säger Roy Melchert. 

Han fortsätter: 

– Tanken är ju inte att kommunerna ska få en roll där man konkurrerar med fristående aktörer. Utan det är att komplettera de fristående aktörerna och Arbetsförmedlingen där man inte räcker till från den statliga sidan.

Vänder sig till regeringen

För att förbättra kommunernas roll inom arbetsmarknadspolitiken ska SKR nu driva frågan vidare genom diskussioner med regeringen. 

 – Vi hoppas att de undanröjer juridiska hinder om det finns sådana. Och vi ser ju också ett behov av att regeringen styr Arbetsförmedlingen så att kommunerna skulle kunna ge insatser för de som står långt ifrån och få ersättning från Arbetsförmedlingen för det.

Forrige artikel Förslaget: Lägg ner Vetenskapsrådet Förslaget: Lägg ner Vetenskapsrådet Næste artikel Alrow Media levererar tillfredsställande resultat i ny årsredovisning Alrow Media levererar tillfredsställande resultat i ny årsredovisning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.