Anna Starbrink skriver pandemibok

Två pandemier med nästan exakt 100 år emellan. I en gammal dagbok har riksdagsledamoten Anna Starbrink (L) hittat många likheter mellan spanska sjukan och covid-19. Nu har materialet blivit bok.

Under den senaste pandemin var Anna Starbrink hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm. Kvällarna ägnade hon också åt att gräva i arkiv om spanska sjukan med utgångspunkt i en familjehistoria från Västerbotten. Efterforskningarna har blivit boken Farsot, som är under slutbearbetning på förlaget.

– Min mammas moster Sally Alfrida Lindberg skrev dagbok på 20-talet där hon tänker tillbaka på hösten 2018. Deras mamma dog i spanska sjukan och syskonen blev föräldralösa.

Likheterna mellan då och nu är slående, säger Anna Starbrink.

– Både i debatten och hur vi tog oss an smittspridning och diskussionen om skolstängningar.

Mest slående är hur lika samhället reagerade. I början av covid-19-pandemin tonades risken för en större smittspridning ner av myndigheterna.

– Så var det med spanska sjukan också. Man sa att det inte var så farligt. I stället var man mer bekymrad över andra sjukdomar som skulle kunna komma till Sverige, så man var helt oförberedd och långsam i starten innan man förstod att det var allvar.

En viss pandemiberedskap fanns det i den gällande hälsovårdsstadgan. Problemet var bara att influensa inte fanns med i uppräkningen av sjukdomar.

– Nu har vi ett mycket mer generellt förhållningssätt. Det är inte en diagnos utan effekten av diagnosen som är de viktiga.

Vem ska läsa Farsot när den ges ut?

– De som på olika sätt varit involverade och jobbat under pandemin hoppas jag kan tycka att det är en spännande jämförelse.

Att hon själv satt i beslutsfattande ställning under pandemin färgar boken.

– Jag försöker titta lite på mitt eget och regionens agerande i förhållande till myndigheter och vilka beslut som är svåra att fatta. Det här är inte ett försök att vara heltäckande, men utifrån det material jag hittat tycker jag att jag hittat en del spännande likheter i hur politiken fungerar. 

Utgivningsdatum är ännu inte bestämt.

Forrige artikel Detaljdebatt och fördröjningsoro när EU-länderna spikade ekodesignreform Detaljdebatt och fördröjningsoro när EU-länderna spikade ekodesignreform Næste artikel Pål Jonson (M) välkomnar Danmark in i EU:s försvarsgemenskap Pål Jonson (M) välkomnar Danmark in i EU:s försvarsgemenskap
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.