Anställda frias efter femårings död på HVB-hem

Hovrätten för Västra Sverige friar de två anställda som åtalats för en femårig pojkes död på ett HVB-hem i Värmland.

Det var sommaren 2021 som femåringen drunknade vid Plateas HVB-hem Prästgården i Hagfors där han var placerad. Tingsrätten kom fram till att de båda anställda agerat oaktsamt när pojken kunde rymma och dömde därför de båda anställda för vållande till annans död. För den ena anställda bedömdes brottet som grovt. 

Flera barn befann sig i ett vardagsrum och dörren dit var stängd när pojken tog sig ut genom en altandörr. {{toplink}}

Domen överklagades, och en enig hovrätt gör en helt annan bedömning och friar de båda åtalade. 

Det finns en koppling mellan de anställdas agerande och pojkens rymning, men det är inte tillräckligt för att de ska dömas för vållande till annans död anser rätten. 

”Vid den bedömningen beaktar hovrätten särskilt att barnens vistelse i vardagsrummet inte i sig utgjorde en sådan särskilt riskfylld situation som ofta är fallet när ansvar för vållande till annans död aktualiseras, att det inte framkommit annat än att dörren var stängd en mycket kort stund och att de anställda innan dess hade kontrollerat flera gånger att det gick bra för barnen samt att de anställda inte kan anses ha avvikit från någon tydlig och specifik instruktion som gällt för deras arbete”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

HVB-hemmet stängdes senare efter att ägarbolaget Humanas egen utredning visat på flera brister. 

Forrige artikel Efter bondeupproret: EU-kommissionen drar tillbaka kontroversiellt förslag Efter bondeupproret: EU-kommissionen drar tillbaka kontroversiellt förslag Næste artikel Dick Erixon in – Nissinen inte del av SD:s topptrio Dick Erixon in – Nissinen inte del av SD:s topptrio
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.