Dick Erixon in – Nissinen inte del av SD:s topptrio

EU-parlamentarikern Charlie Weimers är SD:s förstanamn i det kommande valet till Europaparlamentet. Samtidigt petas sittande parlamentariker Johan Nissinen och debattören Dick Erixon blir partiets tredjenamn.

Charlie Weimers blir Sverigedemokraternas toppnamn i det kommande EU-valet.

– Vi har i dag tre mandat i parlamentet. Mycket tyder på att vi kan få fler, säger partiledaren Jimmie Åkesson på en pressträff. 

Johan Nissinen, som tog plats i parlamentet när Jessica Stegrud valdes in i riksdagen 2022, saknas bland SD:s toppnamn. Inför SD:s landsdagar i höstas tog Nissinen fram ett HBTQ+-politiskt program som sedan drogs tillbaka. Nu placeras han på plats tolv.

– Det är ett nytt val och mellan varje val sker det en naturlig förändring utifrån vilka behov partiet har och vilka frågor man önska driva i en valrörelse, säger valberedningens ordförande Mattias Eriksson Falk till Altinget.

I stället är Beatrice Timgren andranamn på listan. Hon är riksdagsledamot sedan 2022 och ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Timgren kandiderade till EU-parlamentet redan i valet 2019, men placerades då på en 25:e plats.

Debattören Dick Erixon, tidigare ansvarig för Sverigedemokraternas kommunikationssatsning Riks och chefredaktör för Samtiden, får tredjeplatsen. Han vill fokusera på de ekonomiska frågorna och är misstänksam kring EU:s medel.

– Jag vill granska alla dessa pengar som går ned till Bryssel och peka på sådant som inte borde vara EU-frågor, att konkretisera vad det är som det är för mycket av där nere och se till att föra hem de frågorna, säger han till Altinget.

Bland de frågor EU borde syssla med lyfter han bland annat den inre marknaden.

– Frihandelszonen tror jag inte att man ska röra. Sedan är det här med gränsbevakning och säkerhetsfrågor, som handlar om två procent av budgeten i dag. Det låter väldigt lite eftersom vi behöver ha en yttre gräns om vi ska kunna ta bort de interna gränserna mellan medlemsländerna.

Partistyrelsen ska fastställa valberedningens förslag på måndag.

En andra mandatperiod för Weimers

Charlie Weimers har suttit i Europaparlamentet sedan 2019 och siktar nu alltså på ytterligare en mandatperiod.

– Det är väldigt hedrande att bli nominerad som nummer ett för Sveriges näst största parti i en valrörelse där Socialdemokraterna har utsett oss till huvudmotståndare. Det ska bli en hård valkamp, det ser jag fram emot, säger han till Altinget.

Med en bakgrund i både Kristdemokraterna och Moderaterna gick Weimers med i Sverigedemokraterna 2018. På partiets landsdagar i höstas uppmärksammades han för ett uttalande om att han kommer att kräva ”omedelbar Swexit” om allt för mycket makt flyttas till Bryssel.

Som parlamentariker har Weimers bland annat varit engagerad i migrations- och utrikesfrågorna. Han är vice ordförande för den europeiska partigruppen ECR där bland andra Sannfinländarna och polska Lag och rättvisa sitter.

Gruppen ser ut att gå framåt i valet och Weimers tror på ökat samarbete med EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna sitter, den kommande mandatperioden.

– Vi har ett gott samarbete i Sverige, ett motsvarande samarbete i Tyskland och i Italien. Jag tror att EPP är trötta på att göra upp vänsterut, för de ser att det leder till socialism snarare än den borgerliga politik som de säger sig stå för. Då är de hjärtligt välkomna att samarbeta.

Hur ser du på möjligheterna till samarbete med den liberala gruppen, Renew Europe?

 Den falang som lutar högerut röstar i ökande utsträckning med oss när det gäller industri-, klimat- och i en del fall även i migrationspolitiken. Frågan är om de kan släppa på sin prestige och faktiskt vara bredda att förhandla med alla. Om Centerpartiet får sin vilja igenom blir det inte så, säger Weimers.

I valet 2019 tog han SD:s tredje mandat. Då toppade Peter Lundgren listan. Lundgren lämnade partiet 2022 efter att ha dömts för sexuellt ofredande men har suttit kvar i parlamentet som politisk vilde.

Beatrice Timgren, som kan väljas in i parlamentet för första gången i sommar, vill ha sitt fokus på miljö- och fiskefrågorn.

– När det kommer till kemikaliepolitiken finns det goda anledningar till att ha en gemensam politik. Det ska vara en kemikaliepolitik som skyddar EU:s medborgare, men som samtidigt möjliggör för företag att verka. Man måste hitta en bra balans.

KD-toppen ännu ej bestämd

Sverigedemokraterna är sist ut att presentera sina toppkandidater inför EU-valet. Men efter att Kristdemokraternas partiledning petat Sara Skyttedal från förstaplatsen samlas partifullmäktige mot slutet av nästa vecka för att återigen fastställa valsedeln.

Debattören Alice Teodorescu Måwe har nominerats till nytt toppnamn för KD. Hon gick med i partiet strax innan beskedet utannonserades och beskrivs av nomineringskommittén som ”en väldig styrka för partiet”.

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln angavs felaktigt att Dansk folkeparti ingår i partigruppen ECR. De ingår i partigruppen ID, där bland annat franska Nationell samling och tyska AfD ingår. 

{{toplink}} 

,

Forrige artikel Anställda frias efter femårings död på HVB-hem Anställda frias efter femårings död på HVB-hem Næste artikel Jämställdhetsministern: Ny hbtqi-strategi klar till hösten Jämställdhetsministern: Ny hbtqi-strategi klar till hösten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.