Anti-traffickingdirektivet blir en svensk affär

EU-kommissionens förslag för att bekämpa trafficking har utvecklats till en svensk fråga. Efter att ha presenterats av ansvarig kommissionär Ylva Johansson (S) har nu Vänsterpartiets Malin Björk utsetts till parlamentets huvudförhandlare. Dessutom förhandlar Alice Bah Kuhnke (MP) och Abir Al-Sahlani (C) frågan för sina partigrupper.

EU-parlamentariker Malin Björk (V) blir EU-parlamentets huvudförhandlare för ett lagförslag mot trafficking. Det meddelar Vänsterpartiet i ett pressutskick. 

”En central fråga för mig är att det måste bli olagligt att utnyttja offer för trafficking, punkt. Det räcker inte med Kommissionens formulering om att man inte får köpa sex av en person bara om man vet att personen i fråga är utsatt för människohandel”, säger Malin Björk i pressmeddelandet.

Ylva Johansson presenterade

EU-kommissionens förslag har utvecklats till en riktigt svensk affär. Förslaget emanerar från svenska kommissionären för inrikes frågor Ylva Johansson (S), som har ansvar för exempelvis samarbetet inom brottsbekämpning. 

– Människohandel pågår fortfarande i stor skala. Vi identifierar varje år cirka 7000 offer, men det är toppen på ett isberg, sade Johansson när hon presenterade förslaget i december förra året. 

Björk, Bah Kuhnke och Al-Sahlani förhandlar

När Malin Björk nu blir parlamentets huvudförhandlare får hon dessutom sällskap av flera svenska parlamentariker i arbetet.

För gröna gruppen blir det Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke som förhandlar i frågan och Centerpartiets Abir Al-Sahlani gör detsamma för den liberala partigruppen Renew Europe och redogjorde nyligen för sina prioriteringar i ärendet i en debattartikel i Altinget. 

Malin Björk säger i pressmeddelandet att hon har sin inställning klar: 

”Helst skulle jag vilja se att alla köp av sex ska kriminaliseras i hela EU, eftersom prostitutionsindustrin är grundorsaken till handeln med kvinnor och flickor”, säger hon.

Björk planerar enligt pressmeddelandet att lägga fram EU-parlamentets ändringsförslag innan sommar i parlamentets ansvariga utskott. Därefter väntar förhandlingar med medlemsländerna.

Forrige artikel Björn Eriksson kan bli ny ordförande för OS-kommittén Björn Eriksson kan bli ny ordförande för OS-kommittén Næste artikel Marit Kapla nominerad till EU-pris Marit Kapla nominerad till EU-pris
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.