Boot Camp ska hårdträna svenskar för en EU-karriär

Med en intensivkurs i EU ska unga svenskar spetsa sina kunskaper och förberedas på uttagningsprov. Satsningen är en av flera för att få in fler svenskar på EU-jobb. ”Vi vill få svenskar att förstå att den europeiska arbetsmarknaden är för dem också”, säger Daniel Silander, medarrangör av EU Boot Camp.

En veckas intensivkurs i småländska Växjö ska öppna dörren till EU-jobb för unga svenskar. Med EU Boot camp, som drar igång måndagen den 26 augusti på Linnéuniversitetet i Växjö, ska ett 60-tal deltagare under fem dagar få fördjupa sig i brännande EU-frågor och, inte minst, få en introduktion till jobbmöjligheter inom EU-institutionerna.

Bakom kursen står Linnéuniversitetet, Universitets- och högskolerådet samt analysföretaget Impact Europe.

– För oss på universitet ligger det i uppdraget att göra studenter anställningsbara och att identifiera potentiella arbetsmarknader, säger Daniel Silander, docent och forskningsledare för Europastudier vid Linnéuniversitetet.

– Vi har länge känt att studenter är internationellt och europeiskt intresserade, men att de har något slags mental spärr – att de inte riktigt vågar tro att man kan söka de där jobben i Bryssel, Strasbourg och EU. Vi vill få dem att förstå att den europeiska arbetsmarknaden och EU:s institutioner är för dem också, säger han.

En av flera insatser

Kursen, som är tänkt att bli ett årligt event, är bara en av flera insatser som just nu pågår för att få in fler svenskar i EU-jobb och att motverka trenden att svenskar blir alltmer underrepresenterade i EU-systemet, något som Altinget tidigare rapporterat om.

Syftet med EU Boot Camp är framför allt att förbereda deltagarna för de uttagningsprov som måste genomgås för att få fast jobb på EU-institutionerna. Sista dagen av kursen ska helt ägnas åt hur man förbereder sig för dessa så kallade ”concours”.

– Vi måste vara ärliga. Man kommer inte att kunna prestera bra på provet genom att bara gå en veckas utbildning. Men det är en bra start för att gå vidare och fortsätta förbereda sig, säger Christopher Andersson, som deltar i organisationen av EU Boot Camp från Impact Europes sida.

Han påpekar att vi i Sverige inte har samma kultur av uttagningsprov som exempelvis fransmännen eller spanjorerna, där man efter flera års utbildning ändå måste sätta sig ner och plugga inför ett prov och bli uttagen för att få fast anställning.

– Vi är ju inte riktigt vana vid hur den uttagningen går till. {{toplink}}

Bred uppställning talare

Målgruppen för kursen är framför allt studenter, men kursen riktar sig även till personal inom näringsliv och organisationer som vill bättra på sina EU-kunskaper.

Kursen samlar en lång rad talare från både näringslivet, politiken, EU-institutionerna, akademin och media som på olika sätt jobbar med EU-frågor. EU-ministern, tillika kandidat till posten som Sveriges nästa EU-kommissionär, Jessika Roswall (M), är en av talarna, liksom Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt näringsliv.

– Det är inte bara inom EU-institutionerna som det råder brist på svenskar, utan även i näringslivet. Det är väldigt få svenskar som faktiskt söker sig till Bryssel överlag, säger Christopher Andersson.

– Vi har velat få till en så stor bredd som möjligt bland talarna, både de som jobbar med det politiska arbetet, men även de som är i näringslivet.

Svensk EU-bubbla ska frodas

Ett syfte med kursen handlar också just om att samla personer med samma intresse – att man i ett slags svensk EU-bubbla ska kunna frodas och knyta kontakter.

– På medellång sikt handlar det om att få fler svenskar till EU-institutionerna. På lång sikt så kanske det är fler svenskar som faktiskt jobbar och intresserar sig för EU-frågorna, oavsett om man gör det i Bryssel eller i Stockholm eller i Växjö eller någon annanstans, säger Christopher Andersson.

I förlängningen hoppas han att det genom att få fler svenskar att arbeta med EU-frågor ska bli mer fart i diskussionen om EU i samhället överlag.

– Många av våra lagar och regler kommer från EU-samarbetet. Men det förs ingen riktig diskussion om det på hemmaplan. På sikt hoppas jag att kursen kan öka intresset ännu mer och att man på riktigt börjar diskutera de här frågorna som faktiskt berör oss direkt.{{toplink}}

Forrige artikel Tung remisskritik mot inlåsning på Sis-hem Tung remisskritik mot inlåsning på Sis-hem Næste artikel Miljömålsberedningens ordförande begär mer tid Miljömålsberedningens ordförande begär mer tid
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.