Bostadsministern: ”Viktigt att presumtionshyrorna utreds noga”

Regeringen får kritik för att utredningen som ska lösa knutarna kring presumtionshyrorna blir klar först nästa år. Men bostadsminister Andreas Carlson menar att utredningen behöver få tid på sig och att signalen om att en lösning är på väg också spelar roll för byggandet. 

Regeringen ger nu en utredare i uppdrag att se över systemet med presumtionshyror med syftet att lösa den situation som uppstått till följd av två uppmärksammade domslut i Svea hovrätt förra sommaren. 

– En utredare får nu i uppdrag att ta fram förslag på hur de här reglerna i huvudsak ska kunna återställas för att förbättra investeringskalkylen när det kommer till byggnation av hyresrätter, säger bostadsminister Andreas Carlson i samband med en pressträff.  

Enligt hyreslagen får nybyggda lägenheter ha presumtionshyror i 15 år. Men under den tiden får hyrorna höjas i den utsträckning det är skäligt med hänsyn till den allmänna hyresutvecklingen på orten. Men enligt de nya domstolsbesluten i Svea hovrätt får höjningen vara högst hälften av den årliga procentuella höjningen, vilket är betydligt mindre än vad fastighetsägare och banker tidigare räknat med i sina kalkyler.  

Borde gå snabbare

Fastighetsbranschen välkomnar beskedet. Men delen av utredningen som handlar om presumtionshyrorna ska redovisas den 2 september nästa år – alldeles för sent menar flera i branschen. 

– Byggkrisen är nu så allvarlig att det inte går att vänta över ett år på att reglerna för presumtionshyror ses över. Regeländringarna borde vara på plats redan under början av nästa år för att få effekt på byggandet. Snabbutredningarna på tre månader har gjorts tidigare och borde gå att göra även här, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Även Sveriges allmännytta hade velat se en snabbare hantering. 

– Utredningstiden är för lång. Det är nu som byggandet rasar. Förslagen ska vara klara i september nästa år och kan då bli verklighet först år 2025. Detta borde ha snabbutretts, säger Sveriges allmännytta samhällspolitiska chef Jörgen Mark-Nielsen i en skriftlig kommentar till Altinget. 

”Beskedet spelar roll”

Andreas Carlson menar dock att tiden som avsatts för utredningen är så snabbt som man bedömer att frågan kräver och att det är viktigt att den utreds noggrant. 

– Men bara beskedet att det utreds och att regeringen nu pekar att vi i huvudsak vill återställa är ett viktigt besked för de byggbolag som funderar på om man ska våga sätta spaden i marken eller inte, säger han till Altinget. 

– Det var något som också framkom under rundabordssamtalet, att riktningen att vi nu tillsätter en utredare är ett viktigt besked som kan ha betydande effekt redan nu innan regelverket är förändrat, tillägger han. 

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder säger i en skriftlig kommentar att de välkomnar att systemet ses över. Men att det inte är tillräckligt i den situation som råder på bostadsmarknaden. 

– Det känns inte som att lösningen vi hör idag från regeringen matchar problemet. Presumtionshyressystemet enbart kommer inte lösa bostadsbristen och att tro att det är en quick fix när byggandet faller och bostadsbristen är enorm, är naivt, säger Marie Linder i ett pressmeddelande. 

Mer flexibilitet

Förutom att återställa presumtionshyressystemet till innan hovrättsdomarna ska utredaren också lägga fram förslag på hur justeringar av hyran ska kunna göras inom presumtionstiden till följd av tillval som man gör till lägenheten. 

– Om en hyresgäst efter tio år vill byta kylskåp, tvättmaskin eller göra andra tillval – eller frånval – i lägenheten, som påverkar hyra så kan inte det göras inom presumtionshyresregelverket idag. Det är också något som lyfts fram av parterna och där det finns en samsyn i att det borde vara mer flexibelt, säger Andreas Carlson.  

{{toplink}}

Beslutskedja: Utredning: Enklare privatuthyrning och ändring av presumtionshyror, Dir. 2023:92

22/6
2023
22/6
2023
22/6
2023
22/6
2023
9/1
2024
30/8
2024
3/9
2024
3/9
2024

Forrige artikel Han blir regeringens betygsutredare Han blir regeringens betygsutredare Næste artikel På V-parlamentarikerns prio-lista: klimat och migration På V-parlamentarikerns prio-lista: klimat och migration
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.