Han blir regeringens betygsutredare

Regeringen tillsätter en utredning för att stoppa betygsinflationen. Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och återkommande debattör och forskare i skolfrågor, blir utredare. 

I februari beslutade regeringen att en utredning skulle tillsättas för att göra betygssättningen mer likvärdig. Skälet till beslutet var bland annan en granskning från Riksrevisionen.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, senior forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN) och frekvent debattör av skolfrågor, tillsätts som ensamutredare på uppdraget. Henreksons utredningsuppdrag skall vara klart i februari 2025.  

Att en del i uppdraget blir att stärka likvärdigheten i betygssättningen är redan känt och underströks av skolminister Lotta Edholm i våras.

Behovet av ett förändrat betygssystem har lyfts fram av Magnus Henrekson många gånger genom åren, senast vid en rapportpresentation hos Svenskt näringsliv i april.

Uppdraget

Henrekson ska analysera och föreslå förändringar i betygssystemet och systemet för meritvärdering, och bland annat:

  • analysera för- och nackdelar med systemet för betygssättning och meritvärdering i det svenska skolväsendet i relation till andra länders system
  • lämna ett huvudförslag, samt ett alternativt förslag på en system¬för-ändring som innebär att resultat på nationella prov, examensprov, eller liknande, kan användas för att öka likvärdigheten i betyg eller meritvärden
  • lämna förslag på hur betygsinflation och bristande likvärdighet i betygssättning kan motverkas även i ämnen som inte har nationella prov.

Utredarens tidigare förslag

2018 publicerade Henrekson ett policy paper genom IFN: ”Ett rättvist betygssystem i ett nytt skolparadigm”.

I publikationen argumenteras för ett relativt betygssystem med siffror och en bredare skala än dagens F-A samt för tydligare mål, snarare än fokus på dokumentation och process. Rapporten kan läsas här.

Beslutskedja: Utredning: Likvärdiga betyg och meritvärden, Dir. 2023:95

22/6
2023
21/8
2023
19/1
2024
17/9
2024

Forrige artikel Regeringen vill göra det enklare att hyra ut i andra hand Regeringen vill göra det enklare att hyra ut i andra hand Næste artikel Bostadsministern: ”Viktigt att presumtionshyrorna utreds noga” Bostadsministern: ”Viktigt att presumtionshyrorna utreds noga”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.