Regeringen vill göra det enklare att hyra ut i andra hand

Regeringen vill göra det enklare att hyra ut bostäder i andra hand. ”Det här är ett viktigt steg för att få en bättre fungerande bostadsmarknad”, säger bostadsminister Andreas Carlson. 

Finansminister Elisabet Svantesson och bostadsminister Andreas Carlson presenterar en ny utredning som ska titta på hur reglerna för uthyrning i andra hand kan göras enklare. 

Utredaren, som blir hovrättsrådet Thomas Edling, ska enligt utredningsdirektiven titta på hur reglerna kan förenklas för exempelvis villaägare att hyra ut flera delar av sitt boende än vad som är tillåtet idag.

– Det här är ett viktigt steg för att få en bättre fungerande bostadsmarknad där det befintliga beståndet kan användas på ett mer effektivt sätt, säger bostadsminister Andreas Carlson i samband med pressträffen. 

En avvägning

Utredaren ska också titta på hur det ska bli enklare att hyra ut både hyresrätter och bostadsrätter i andra hand. Här finns dock kritik mot att en ökad andrahandsmarknad kan leda till en större spekulationsmarknad och att bostadsrättsföreningar kan försvagas. Anderas Carlson menar att man behöver hitta en balansgång.

– Just avvägningen hur mycket det ska förenklas utan att de skapar risker för spekulation på bostadsmarknaden eller risker för att bostadsrättsföreningarna försvagas, det är något som utredaren får ta fram förslag kring, säger Andreas Carlson.

Regeringen har inte gjort någon uppskattning av hur många nya bostäder som ökad andrahandsuthyrning kan leda till. Men Andreas Carlson menar att det finns stor potential och att det är viktigt att bostäder inte står tomma utan används. 

Vissa erfarenheter från andra länder visar på att bostadspriserna kan gå upp när man underlättar för uthyrning i andra hand. Hur ser du på den risken? 

– Den stora risken är ju snarare att vi har ett bostadsunderskott och att vi inte nyttjar befintligt bestånd på ett effektivt och hållbart sätt. Vi får titta på de studier som finns förstås, men att utbudet ökar kommer också göra att möjligheterna att välja olika boenden ökar med tanke på att man då kan hamna i en bättre position som hyresgäst, säger Andreas Carlson.

Samtidigt aviserar regeringen att två betänkande är på gång. Det gäller ett nytt regelverk för bygglov och en utredning om sänkt tröskel för en god bostad. 

– Där kommer vi att återkomma, säger Andreas Carlson. 

Utredningen ska också titta på hur presumtionshyressystemet kan justeras till följd av de två hovrättsdomar som kom förra året. Delen av utredningen som gäller uthyrning i andra hand ska vara klar i mars 2025.

 {{toplink}}

Beslutskedja: Utredning: Enklare privatuthyrning och ändring av presumtionshyror, Dir. 2023:92

22/6
2023
22/6
2023
22/6
2023
22/6
2023
9/1
2024
30/8
2024
3/9
2024
3/9
2024

Forrige artikel Finansiering, byggande och bostadströsklar – tio tips inför Almedalsveckan Finansiering, byggande och bostadströsklar – tio tips inför Almedalsveckan Næste artikel Han blir regeringens betygsutredare Han blir regeringens betygsutredare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.