Finansiering, byggande och bostadströsklar – tio tips inför Almedalsveckan

Altingets redaktörer har djupdykt ner i Almedalsveckans program och letat upp några spännande punkter värda att lägga in i kalendern. Här är är tio tips på temat bostadspolitik. 

Tiotusenkronorsfråga ska få svar hos Swedbank

Swedbank har satt ihop en gedigen panel som ska svara på tiotusenkronorsfrågan hur byggandet av bostäder ska upprätthållas samtidigt som det ska byggas rätt och utan för höga kostnader. Panelen ska också diskutera hur ett lågt byggandet kan påverka samhället och den kommande generationens möjligheter att flytta till utbildning och jobb. De som ska svara på är bland andra John Hassler, Professor nationalekonomi, Eva Nordström, vd HSB Stockholm, Marie Linder, Förbundsordförande Hyresgästföreningen, Lennart Weiss, Kommersiell direktor Veidekke, Johan Engström, vd Fastighetsbyrån och politiker från både höger och vänster. 

Tid: Torsdag 29 juni, 9:00-10:00

Plats: Volters gränd 8, "Swedbank huset"

Vandrande seminarium med fokus på trygga bostadsområden 

Passa på att sträcka på benen med GotlandsHem och Stiftelsen Tryggare Sverige som bjuder in till trygghetsvandring genom kvarteret Höken. Vandringen utgår från en ny och strukturerad modell att genomföra vandringar med fokus på att minska brottsligheten och öka tryggheten genom den fysiska miljöns utformning. 

Tid: Tisdag 27 juni, 16:00 - 16:20

Plats: Uppsamling på Österväg 2, utanför café Fiket. 

Hopp om spänstig debatt om trösklarna till bostadsmarknaden

Ungdomsförbunden är inte kända för att lägga band på sina utspel. Det är goda förutsättningar för en spänstig debatt. Hos Mäklarsamfundet drabbar ungdomsförbunden samman om hur unga vuxna och andra förstagångsköpare ska ta sig in på bostadsmarknaden. Vad behöver politiken göra för att sänka trösklarna in till bostadsmarknaden? Bland annat Douglas Thor (M), Rebecka Forsberg (Grön Ungdom) och Natalie Johansson (C) får själva presentera sina förslag på hur lösningen för bostadsförsörjningen ska se ut. 

Tid: Tisdag 27 juni 16:05 - 17:00

Plats: Mäklarsamfundets tält vid Hästgatan 13

Anders Borg på heta stolen om ekonomin 

Tidigare ministrar brukar vanligtvis inte komma långt efter ungdomsförbund när det gäller frispråkighet. Hos Business Arena är det tidigare finansminister Anders Borg, numera styrelseordförande för Sehlhall Fastigheter, som sätts på heta stolen för att svara på frågor om den höga inflationen, stigande räntor och vad han tror om framtiden för fastighetsmarknaden. 

Tid: Torsdag 15:30 - 15:45

Plats: Strandgatan 9, Supper.

AI och digitala tvillingar i framtidens hus

Att ta reda på vilka fastigheter i ett fastighetsbestånd som drar onödigt mycket energi, att kolla om livbojar är på plats i sin hållare, eller att larma när en äldre person som bor hemma behöver hjälp – det är några av de saker som AI-teknik och IoT kan hjälpa till med i framtidens fastigheter. Vid ett seminarium hos Luleå tekniska universitet berättar forskare mer om möjligheterna och vad man ska ha den digitala tvillingen av Skellefteå till, som just nu byggs upp. 

Tid: Onsdag 28 juni 15:00 - 17:00

Plats: Visby börs hotell, Novgorodgränd 1

Debatten om om samhällsfastigheter fortsätter

Debatten om samhällsfastigheter som gått varm under våren fortsätter under Almedalsveckan. Hos Fastighetsvärlden pratar Annika Wallenskog, Chefsekonom, SKR tillsammans med bland andra Anna W Haapaniemi, Stadsbyggnadsdirektör, Haninge kommun och Mikael Hultqvist, Vd, Serneke Sverige om hur försörjningen av samhällsfastigheter ska funka när kalkylerna inte längre går ihop. 

Tid: Onsdag 28 juni, 13:30 - 15:00

Plats: S:t Hansgatan 24, innergården vid Vår Fru. 

Crowdfunding för att finansiera bostadsbyggande

Temat finansiering fortsätter även på Stiftelsen Byggekologis seminarium där arkitekterna Joakim Kaminsky och Hans Eek diskuterar om crowdfunding kan vara ett sätt att säkra finansieringen av framtidens klimatsmarta hus. I Västerås står redan ett hyreshus med trästomme och passivhusstandard klart. Föreläsarna berättar mer om hur det gick till. 

Tid: Torsdag 29 juni, 10:00 - 10:45

Plats: Hamnplan, H214

Livet på bottenplan och mellan husen 

Fastighetsägarna sätter fokus på livet mellan husen och på bottenvåningarna. Arkitekter och affärsutvecklare pratar om hur man ska planera för att skapa trygghet och trivsel i stadskärnor och i bostadsområden. Och hur man ser till att lokaler kan användas på olika sätt.

Plats: Sävesalen på Gotlands museum, Mellangatan 19

Tid: Torsdag 29 juni, 10:00 - 10:45

Röda och blå laget gör upp om bostadspolitiken

I debattduellen mellan höger och vänster, som arrangeras av Bostadspolitik.se, ska lösningarna i bostadspolitiken redas ut en gång för alla. Publiken är de som får avgöra vilket lag som har den bästa bostadspolitiken och heja fram kvällens vinnare. Både allvar och kul utlovas. Deltar gör bland annat Lisa Nåbo, förbundsordförande, SSU, Douglas Thor, förbundsordförande, MUF och Fredrik Kopsch, chefsekonom, Timbro. 

Tid: Onsdag 28 juni, 20:00-22:00

Plats: Clarion Hotel Wisby

Ökande cyberhot mot fastigheter

Hos Riksbyggen diskuterar bland andra Therese Naess​, som är chef för Nationellt cybersäkerhetscentret, hur fastighetsbranschen ska kunna skydda sig från dataintrång i en tid där cyberhoten är alltmer påtagliga. Och om det borde finnas riktlinjer från samhället som kan underlätta för fastighetsägare. 

Tid: Torsdag, 29 juni, 14:00-14:45 

Plats: Mellangatan 7, Tele2s Arena i Almedalen.

Forrige artikel Nu utreds förbud mot partipolitiska lotterier – ”försvårar för oppositionen” Nu utreds förbud mot partipolitiska lotterier – ”försvårar för oppositionen” Næste artikel Regeringen vill göra det enklare att hyra ut i andra hand Regeringen vill göra det enklare att hyra ut i andra hand
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.