Altingets redaktörer tipsar: Det får du inte missa i Almedalen

Fem dagar och över 2 000 event. Vad ska du välja? Altingets nischredaktörer har gått igenom programmet åt dig. Här är deras personliga tips på vad du inte ska missa i Almedalen. 

ARBETSMARKNAD
Tips från Rebecka Prahl, redaktör för Altinget Arbetsmarknad





1) Flyttström norrut – från potential till verklighet
Onsdag 07.30–08.15 / Arrangör: Region Norrbotten

Regeringen vill få arbetslösa att flytta till jobben. Men hur stor inverkan har arbetsmarknadsåtgärder, inflyttningslotsar och platsmarknadsföring för att det ska bli verklighet? I det här seminariet diskuterar bland annat Arbetsförmedlingen och representanter för Tidöpartierna och oppositionen vilka åtgärder som måste till. 

2) Hur ska välfärden styras – och vem gör det bäst?
Onsdag 10.00–10.45 / Arrangör: SKR

Tufft ekonomiskt läge och stor personalbrist. Välfärdens verksamheter är under stor press. Hur kan staten och kommuner och regioner se till att välfärden levererar?

Deltar gör bland annat Anders Henriksson, ordförande för SKR, Niklas Wykman (M), finansmarknadsminister, Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR och Annelie Roswall Ljungren, generaldirektör på Statskontoret.


BO OCH BYGG

Tips från Louise Carlsson Örning, redaktör för Altinget Bo och bygg

 

 

1) Blåa och röda laget möts i duell om bostadspolitiken 

Onsdag 20.00-22.00 / Arrangör: Sajten Bostadspolitik.se

I debattdueller mellan blåa och röda laget ska problemen och lösningarna inom bostadspolitiken redas ut. Publiken får heja fram kvällens vinnare. Medverkar gör bland annat Lisa Nåbo, förbundsordförande, SSU, Douglas Thor, förbundsordförande, Muf och Fredrik Kopsch, chefsekonom, Timbro.

2) Experterna om möjlig bostadsboost
Torsdag 09.00-10.00 / Arrangör: Swedbank

På Swedbanks event diskuterar en späckad panelen hur bostadsbristen påverkar samhället och hur det kan säkerställas att byggande av bostäder ökar samtidigt som det ska byggas rätt och till ett pris som någon kan betala för. Eva Nordström vd, HSB Stockholm, John Hassler, professor i nationalekonomi, Arturo Arques, privatekonom, Swedbank & Sparbankerna, Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, Larry Söder (KD), riksdagsledamot i civilutskottet, Sara Vilhelmsson (M), regionråd Region Gotland, Viktor Mandel, vd Sveafastigheter och Johan Engström, vd Fastighetsbyrån är några av de som utgör panel.

 

CIVILSAMHÄLLE
Tips från Anders Gustafsson, redaktör för Altinget Civilsamhälle

 



1) Bankkonto som rättighet 
Torsdag 16.00 / Arrangör: Civos, Giva Sverige, Studieförbunden i samverkan

Missnöjet inom föreningslivet har ökat i takt med att det har blivit allt svårare att öppna ett bankkonto. Orsaken är nya krav på bankerna att bekämpa kriminalitet, terrorism och penningtvätt. Men hur hittar man balansen mellan riskminimering och demokrati? Det diskuteras i ett seminarium torsdag eftermiddag. 
 
2) Rätta bilden av mig – etisk porträttering av barn i insamlingssyfte 
Onsdag 15.00 / Arrangör: SOS Barnbyar, War child Sverige, Sverige för UNHCR

Insamlingskampanjer måste engagera om allmänheten ska ge, och ingenting väcker så starka känslor som ett lidande barn. Men var går gränsen för att bildsättningen blir spekulativ och kränker barns rättigheter? 

EU
Tips från Charlotta Asplund Catot, frilansjournalist Bryssel

1) Hur blir Sverige en mer central aktör i Bryssel?
Onsdag 15.30–16.15 / Arrangör: Areskoug & Norman

Inom flera politikområden i EU har Sverige på senare tid röstat nej eller lagt ner sin röst. Hur kan Sverige bli bättre på att tidigt vara med och påverka utformningen av EU-politiken så att vi slipper rösta nej i slutskedet av förhandlingarna? Vad behöver vi göra annorlunda? 

Deltar gör Christofer Fjellner (M), Oppositionsborgarråd och fd europaparlamentariker och 
Erik Bergkvist (S), europaparlamentariker. 

2) Vad innebär EU:s politiska ambitioner för den svenska skogen?
Onsdag 13.00–14.30 / Arrangör: Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

Skogen står i centrum för en het debatt. EU vill att skogsbruket sker i enlighet med europeiska miljö- och klimatmål, och anser inte att Sverige uppfyller kraven. I Sverige råder delade meningar. Var finns egentligen motsättningarna? Och hur skulle den svenska skogen påverkas om EU fick bestämma?

Deltar gör bland annat Göran Ståhl, professor skogsinventering vid SLU, Emma Wiesner (C), EU-parlamentariker, Jakop Dalunde (MP), EU-parlamentariker, Erik Bergkvist (S), EU-parlamentariker, Cornelia Roberge, chef för Riksskogstaxeringen vid SLU och Torgny Lind, forskare, SLU.

INFRASTRUKTUR
Jacob Hederos, redaktör för Altinget Infrastruktur

 

 


1) Nästa nationella plan tar form 
Torsdag 10.00–10.45 / Arrangör: Trivector traffic, fredag 13.00–14.00 / Arrangör: Botniska korridoren, North Sweden European Office, Nya Ostkustbanan

Efter att regeringen dragit i gång arbetet med infrastrukturplaneringen inför nästa nationella plan, kan det passa att börja inspireras av de diskussioner som också tar upp frågan på Visbys gator. Under torsdagsförmiddagen bjuder Trivector in till samtal om hur transporteffektiviseringen ska spela in i sammanhanget.

fredagen efter lunch samlas tunga trafikröster, bland annat Trafikverkets generaldirektör, för att diskutera hur Sverige ska leva upp till de infrastrukturutbyggnadsmål som satts upp gentemot EU-nivån på trafikinfrastruktursområdet. Banorna i Norra Sverige står i fokus för seminariet, som arrangeras av bland andra Botniska korridoren. 

2) Fjärrvärmens framtid under lupp 
Onsdag 08.30-09.15 / Arrangör: Avfall Sverige, Tisdag 15.00-15.45 / Arrangör: ComfortZone, torsdag 10.30-11.15 / Arrangör: Arena Energi, Stockholm Exergi, Mälarenergi, Söderenergi, Tekniska verken i Linköping

Avfallsförbränningens roll för att minska utsläppen i uppvärmningssektorn har varit en framgång på flera sätt, men i och med ökade återvinningsambitioner, som tar flera steg upp i avfallstrappan, ställs det högre krav i flera led. 

Antalet evenemang är många i sammanhanget – men nämnas kan branschföreningen Avfall Sveriges inbjudan för att diskutera hur mängden plast ska minska i avfallsmixen på onsdagsmorgonen. Under tisdagseftermiddagen samlas sedan ett antal parter i Opinionstältet för att se till alternativen för fjärrvärmen, och under torsdagsförmiddagen möts ett antal branschaktörer för att bland annat se på incitamenten för att få ner de fossila utsläppen inom sektorn. 

 
MILJÖ OCH ENERGI
Tips från Johanna Alskog, redaktör för Altinget Miljö och Energi




 
1) Myndighetsaktivism – är våra myndigheter helt oberoende eller förekommer förtäckt lobbyism? 
Onsdag 15.30–16.15 / Arrangör: Ikem

Företagen säger sig uppleva att myndigheter försvårar omställningen genom att snedvrida kemikaliepolitiken och fördröja tillståndsprocesser. Ger otydliga myndighetsuppdrag utrymme för godtycke eller till och med aktivism? En debatt som ska diskutera den omstridda frågan om det förekommer aktivism bland tjänstemän och politiserade myndigheter. Panelen får sägas vara spänstig och består av Peter Wennblad, ledarskribent Svenska Dagbladet, riksdagsledamot Oliver Rosengren (M), miljöjuristen Margaretha Svenning, Älvräddarna, och tankesmedjan Cogitos chef, Henrik Jalalian. Moderator är komikern Messiah Hallberg. 

2) Försvaret och fossilfri el – hur utvecklar vi båda i samklang? 
Torsdagen 8.00-8.45 / Arrangör: Ørsted, Arena Energi

En sällsynt brobyggande rubrik på ett seminarium om den pågående konflikten mellan Försvarsmaktens och vindkraftens behov av utrymme. Väl värt att få höra Försvarsmaktens perspektiv i ett samtal med branschen. Panelen består av Ørsteds Sverigechef Sebastian Hald Buhl och bolagets senior project manager for project development, defence and security Daniel Mortensen, Energimyndighetens enhetschef för elproduktion och samhälle Fredrik Svartengren samt Ewa Skoog Haslum, konteramiral och marinchef, Försvarsmakten. 

OMSORG
Tips från Linda Berglund, redaktör för Altinget Omsorg

 

 


1) Är wifi på äldreboendet en mänsklig rättighet? 
Onsdag 10.15–11.00 / Arrangör: Hemsö fastighets AB

Samtidigt som regeringen vill se mer välfärdsteknik i äldreomsorgen riskerar äldre att hamna i ett digitalt utanförskap när de flyttar in på ett särskilt boende som har dålig internetuppkoppling. Hur den frågan ska lösas ska en panel med bland andra kommunpolitiker och fastighetsägare diskutera.   
 
2) Ryktet går, socialtjänsten och LVU-kampanjen 
Torsdag 07.45–08.45 / Arrangör: Vision

Hur ska tilliten till socialtjänsten stärkas samtidigt som det pågår en massiv desinformationskampanj? Vision har bjudit in politiker, Bris och socialtjänstchefer för att diskutera hur utvecklingen ska kunna vändas. I samtalet deltar bland andra socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall eller hennes statssekreterare Minna Ljunggren och Veronica Magnusson, ordförande för Vision.   
 
RIKSPOLITIK
Tips från Johan Manell, redaktör för Altinget Rikspolitik

 

 


1) Byråkrati, tjänstemän och makt under 500 år och Sveriges väg till dagens professionella byråkrati 
Torsdag 13.00–13.45 / Arrangör: Sveriges riksdag 

På torsdagen anordnar riksdagen en rad intressanta seminarier. Ett handlar om hur statsförvaltningen har utvecklats genom århundradena. Från Axel Oxenstierna via professionaliseringen på 1800-talet till intåget av kvinnor i byråkratkåren på 1900-talet. Dessutom ska deltagarna diskutera vilken roll tjänstemannen har att spela i framtiden. 

Deltar gör Gunnar Wetterberg, historiker och författare, Hans Hegeland, doktor i statsvetenskap och utskottsråd vid finansutskottets kansli och Therese Reitan, docent och lektor i offentlig förvaltning.

 
2) Borde robotarna få rösträtt? 
Fredag 14.00–15.15 / Arrangör: Statsvetenskapliga förbundet (Swepsa) 

Bakom den tillspetsade seminarierubriken gömmer sig ett intressant samtal om hur den artificiella intelligensen påverkar det politiska beslutsfattandet och rättssäkerheten. En namnkunnig panel ska helt enkelt diskutera för- och nackdelar med AI:s intåg. 

Deltar gör Andreas Johansson-Heinö, doktor i statsvetenskap och förläggare på Timbro, Lena Andersson, författare och skribent, Joakim Wernberg, doktor i ekonomisk geografi och forskningsledare Entreprenörskapsforum , Carl Melin, doktor i statsvetenskap och socialdemokratisk debattör, samt Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet. 

SÄKERHET
Tips från Johanna Alskog, redaktör för Altinget Säkerhet

 

 


1) Svensk energiproduktion som en del av totalförsvaret – lärdomar av kriget i Ukraina
 
Torsdag 15.00–16.00 / Arrangör: Statkraft Sverige AB

Hur ska Sverige bygga ett elsystem som är robust nog att stå emot en väpnad attack från främmande makt och som bidrar till att stärka landets försörjningstrygghet och prisstabilitet? Svarar på den frågan gör Michael Rühle, sektionschef för klimat och energi, Nato, Tomas Kåberger, professor och tidigare generaldirektör vid Energimyndigheten, Elenor Bernlow Loyd från Rise och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius Bredhe. 

2) Ett nytt Arktis smälter fram 
Fredag 14.00–14.45 / Arrangör: Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Folk och försvar

Under den sällsynt nedslående rubriken ska en panel diskutera vad som händer i regionen i och med klimatförändringarna och hur det påverkar nordisk säkerhet. I panelen sitter Niklas Granholm, forskningsledare vid FOI, danska försvarsanalytikern Johannes Riber, Katarina Gårdfelt, generaldirektör vid Svenska Polarforskningsinstitutet, norska ambassadören Aud Kolberg.  
 
UTBILDNING
Tips från Rebecka Prahl, redaktör för Altinget Utbildning





1) Att leda för likvärdighet och kvalitet

Tisdag 9.00–10.15 / Arrangör: Mittuniversitetet, Umeå universitet, Uppsala universitet, Stockholms universitet, Karlstads universitet, Linnéuniversitetet, Göteborgs universitet

Rektor har ett komplext uppdrag och en nyckelroll i svensk förskola och skola där forskningen är samstämmig om att rektors ledarskap är avgörande. Vad är det för kunskaper en rektor behöver för att leda en förskola och skola? Och hur leder rektor på bästa sätt för likvärdighet och kvalitet? Framstående forskare på området ger sin syn på hur likvärdigheten i skolan kan förbättras. 

2) Grundlag, stiftelser eller annat? Hur säkerställer man lärosätens autonomi?
Onsdag 16.15–17.00 / Arrangör: Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF).

Lärosätenas oberoende och den akademiska friheten är ämnen som varit på tapeten det senaste, inte minst sedan regeringen beslutade att förkorta mandatperioden för styrelserna. Samtidigt uteblir ofta reformerna för universitet och högskolor. I seminariet får bland annat utbildningsminister Mats Persson chansen att ge sin vision för de svenska lärosätena.  

VÅRD OCH HÄLSA
Tips från Linda Berglund, redaktör för Altinget Vård och hälsa

 





1) För morgonpigga: Politikerna frågar ut experterna om vården 
Onsdag–fredag 8–9.20 / Arrangör: Lif, Stiftelsen Leading health care, Swedish Medtech, Medtech4Health

Här är det ombytta roller jämfört med de vanliga panelerna. Lif, Swedish Medtech och tankesmedjan Leading Healthcare låter politikerna ställa frågor till experter från organisationsforskning, läkemedelsbranschen, Medtech och patientorganisationer tre morgnar i rad. Så väl regionpolitiker som riksdagsledamöter och ministrar är frågeställare.
 
2) Manifestation till Ing-Marie Wieselgrens minne 
Onsdag 13.00–13.55 / Arrangör: Klara K Demokrati 

Förra året blev psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren mördad under Almedalsveckan. Civilsamhället, politiken, akademin, näringslivet, offentlig sektor och myndigheter går samman i en manifestation till Ing-Marie Wieselgrens minne. På talarlistan, som uppdateras löpande, finns bland andra Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, Lars Stjernkvist (S), ordförande för Ing-Marie Wieselgrens stiftelse – tillsammans för psykisk hälsa, Josefin Malmqvist (M) och Thomas Mattson, Tidningsutgivarna.

DEBATTREDAKTIONEN
Tips från Anton Säll, debatt- och opinionsredaktör






1) Regeringens och partiernas nuläge – väljarnas betyg och prioriteringar
Torsdag 16.00-16.30 / Arrangör: Kantar Sifo

Ett år in på mandatperioden. Väljarna har tyckt till om hur riksdagspartierna levererar på olika frågor och regeringsunderlagets sympatisörer ger sitt betyg på hur bra eller dåligt regeringen sköter sitt uppdrag. Medverkar gör Toivo Sjörén, Opinionschef, Kantar Public, Per Söderpalm, Medieanalyschef, Kantar Public, Jonathan Wennö, Sverige- och Nordenchef, Kantar Public, Emily Deros, Opinionsanalytiker, Kantar Public

2) Att regera eller inte – när tar SD steget in i regeringen på riktigt?
Fredag 10.15 - 10.30 / Arrangör: Dagens industri

Regeringen tar stöd av SD i allt de gör, är det inte dags för SD att ta ansvaret fullt ut och regera på riktigt? Medverkar gör Martin Kinnunen, Sverigedemokraterna och Andreas Johansson, moderator på Dagens industri.

Forrige artikel Seminarier och Visbys bästa kaffe – här är politikernas Almedalstips Seminarier och Visbys bästa kaffe – här är politikernas Almedalstips Næste artikel Oppositionen ratar regeringens utredning – ”Inför marknadshyror i smyg” Oppositionen ratar regeringens utredning – ”Inför marknadshyror i smyg”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.