Oppositionen ratar regeringens utredning – ”Inför marknadshyror i smyg”

Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson tycker inte att regeringens förslag om att göra det enklare att hyra ut bostäder i andra hand räcker till. Malcolm Momodou Jallow (V) menar att det i praktiken är ett sätt att i smyg införa marknadshyror. 

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska till regeringens förslag att göra det enklare att hyra ut bostad i andra.  

– Det är katastrof om detta är deras svar på bostadskrisen, säger socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson, till Altinget. 

Hon hade velat se större åtgärder och att en bostadskommission med flera partier, branschen och bostadsmarknadens parter tillsätts för att hitta gemensamma lösningar. 

– Att titta på hur man får en effektivare andrahandsmarknad och en effektivare hyressättning är inte oviktigt. Men det är en lösning på marginalen. Det kommer inte att skapa nya bostäder, det är inte det som behövs akut just nu.

– Om detta är hela svaret på att möta den utmaning som hela byggsektorn och bostadssektorn står inför, då är det illa.

”Inför marknadshyror i smyg”

Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Malcolm Momodou Jallow menar att förslaget riskerar att göra att hyresmarknaden blir sämre, mer dysfunktionell och mer komplicerad.

– I praktiken blir det ett sätt att kringgå de lagar och regler som reglerar hyressättningen och att i smyg införa marknadshyror, säger Malcolm Momodou Jallow (V) till Altinget. 

Men är det inte bra att bostäder står tomma kan hyras ut?

– Absolut, det är väldigt bra. Men frågan man måste ställa sig är om människor kommer att ha råd att betala de hyrorna som de privata bostadsägarna hyr ut sina lägenheter för.

Malcolm Momodou Jallow hade i stället velat se större reformer som kan stimulera bostadsbyggandet, som ett statligt topplån för byggande av hyresrätter. 

– Detta gynnar främst dem som hyr ut som ges rätten att ta ut en betydligt högre hyra. Förlorarna blir andrahandshyresgästerna som tvingas betala stora summor för att ha någonstans att bo.

MP: Viktigt med rimliga hyror

Miljöpartiets är mindre kritiska och tycker att det är bra att regeringen tittar på frågan. 

”Att fler bostäder kan hyras ut istället för att stå tomma är bra, det är dock viktigt med tydliga regler så att andrahandshyrorna fortsatt kan hållas rimliga eller att lägenheter inte köps upp bara för att hyras ut (som några exempel)”, skriver bostadspolitiska talespersonen Katarina Luhr (MP) i ett mejl till Altinget.

{{toplink}}

Beslutskedja: Utredning: Enklare privatuthyrning och ändring av presumtionshyror, Dir. 2023:92

22/6
2023
22/6
2023
22/6
2023
22/6
2023
9/1
2024
30/8
2024
3/9
2024
3/9
2024

Forrige artikel Altingets redaktörer tipsar: Det får du inte missa i Almedalen Altingets redaktörer tipsar: Det får du inte missa i Almedalen Næste artikel EU-seminarierna du inte får missa i Almedalen EU-seminarierna du inte får missa i Almedalen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.