Nu utreds förbud mot partipolitiska lotterier – ”försvårar för oppositionen”

Regeringen tillsätter en utredning för att se över regleringen för partipolitiska lotterier. Där ska bokstavsutredningen också ta ställning till om ett totalförbud bör införas. Med detta vill regeringen ”försvåra för oppositionens arbete”, enligt Magdalena Andersson.

Det blir bokstavsutredaren Gunnar Larssons uppgift att ta ställning till om det räcker med att skärpa kraven och stärka konsumentskyddet – eller om partier över huvud taget inte ska kunna ges licens för att driva lotteriverksamheter. Han ska också föreslå lagändringar för de två olika alternativen.

Uppdraget omfattar inte verksamheter som har andra allmännyttiga ändamål än partipolitiska, till exempel religiösa, välgörande eller idrottsliga.

”Skapar alltid frågor”

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) menar att ett viktigt skäl till att förbjuda lotterierna är att det är just partierna som ansvarar för att reglering och tillsyn fungerar.

– Det skapar alltid frågor om politikerna agerar för Sveriges bästa eller för sitt eget ekonomiska intresse, säger Niklas Wykman till TT.

– Det här är en marknad som behöver regleringar, som behöver mycket tillsyn. Då finns alltid en risk att man – om man själv har starka ekonomiska intressen – anpassar sig utifrån det.

Kassako för S

Socialdemokraterna är det parti som har tjänat mest pengar med sina lotterier – A-lotterierna, Kombilotteriet, Femman och Glädjelotten.

År 2021 tog partiet emot 152 miljoner kronor från lotteriverksamheten, enligt Expressen som hänvisar till Kammarkollegiets siffror. Totalt sett utgav försäljningen närmare hälften av partiets samlade intäkter.

Magdalena Andersson skrev på DN Debatt i maj att regeringen med förslaget vill ”tysta oppositionens röst och förmåga att granska regeringen genom att strypa ett enskilt partis finansiering”. Under en pressträff på tisdagen kom hon med ett liknande budskap.

– I stället för att försöka, brett i politiken, komma överens om partiers aktiviteter, så väljer regeringen att ensidigt och uttalat försvåra för oppositionens arbete.

Klart 2024

Utredaren Gunnar Larsson, tidigare generaldirektör för Konsumentverket och Kammarkollegiet, får fram till den 29 februari 2024 på sig att redovisa uppdraget.

Beslutskedja: Partipolitiska lotterier

21/6
2023
28/2
2024
1/3
2024
1/3
2024
1/3
2024
6/3
2024
17/4
2024
12/8
2024
16/8
2024
16/8
2024
12/9
2024

Forrige artikel Enkät: Det här är viktigast under Almedalsveckan Enkät: Det här är viktigast under Almedalsveckan Næste artikel Enkät: Det tänker arbetsmarknadsprofilerna inte missa i Almedalen Enkät: Det tänker arbetsmarknadsprofilerna inte missa i Almedalen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.