Brett stöd för att industrin blir den elfte beredskapssektorn

Förslaget om att inrätta en ny beredskapssektor för industri, bygg och handel får brett stöd från remissinstanserna. Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap invänder mot att Tillväxtverket ska bli sektorsansvarig myndighet och föreslår att det istället ska bli – MSB.

Det finns i dag tio beredskapssektorer inom det civila försvaret (se faktaruta). Regeringen överväger att införa en elfte, för industri, bygg och handel.

Förslaget från utredaren Pär Malmberg, som har varit ute på remiss under sommaren, får brett stöd bland remissinstanserna. Enligt förslaget ska Tillväxtverket, SGU och Boverket bli beredskapsmyndigheter och Tillväxtverket blir sektorsansvarig myndighet för den nya sektorn.

En rad av remissinstanserna betonar i sina yttranden vikten av att tillräckliga resurser också ska följa med om och när myndigheterna ifråga får utökat ansvar.

Branschorganisationen Ikem har ingenting att invända mot att just Tillväxtverket blir sektorsansvarig myndighet, men lyfter att det är viktigt att säkra att myndigheten har nödvändiga kunskaper inom industriproduktion.

”Vi vill dock understryka att det krävs en genomlysning av eventuella kompetensbrister inom myndigheten och att Regeringen tillför de resurser som krävs för att täppa till kunskaps- och kompetensluckor”, skriver Ikem i sitt yttrande.

Försvarsindustrin vill ha egen sektor

Fortifikationsverket och försvarsindustriföretaget Saab ger båda sitt stöd för den nya roll som föreslås för Tillväxtverket. Saab konstaterar att även försvarsindustrin gynnas av det som gynnar industrin i övrigt. Fortifikationsverket passar på att i sitt yttrande ställa sig bakom ett förslag från Säkerhets- och försvarsföretagen, Soff, om att försvarsindustrin i dag inte ingår i någon beredskapssektor och att det därför skyndsamt behöver ses över.

MSB vill ha uppdraget

MSB ställer sig visserligen bakom idén om en elfte beredskapssektor, men anser att det är MSB och inte Tillväxtverket som är bäst lämpad att bli sektorsansvarig myndighet. Utredningen har inte tillräckligt väl utrett vilken myndighet som ska ha ansvaret och avstyrker förslaget, enligt MSB som skriver:

”Istället delar myndigheten Försvarsberedningens bedömning att MSB bör axla ansvaret för industriell beredskap, såsom beredningen framför i rapporten Kraftsamling.”

Förmaningar från Statskontoret

Statskontoret ger i sitt yttrande ett antal förmaningar till regeringen om förslagen genomförs. Styrningen av både Tillväxtverket och SGU behöver ses över, påpekar Statskontoret och hänvisar till egna rapporter. Statskontoret skriver också att regeringen styr Boverket genom en mängd olika uppdrag och att den samlade styrningen bör ses över även för Boverket, om myndigheten ska få utökade uppgifter.

Statskontoret betonar också vikten av att tillföra tillräcklig finansiering till myndigheter som får utökade uppdrag, att vara restriktiv med att lägga på ytterligare uppdrag på myndigheterna under uppbyggnadsfasen och att ”ha realistiska förväntningar på att det kan ta tid att uppnå full kapacitet, samt att det kan påverka ordinarie verksamhet”.

Utredare har fått mer att göra

Förslaget från Pär Malmberg är ett delbetänkande. Under sommaren har den pågående utredningen, Näringslivets försörjningsberedskap, fått ett utökat uppdrag kopplat till ett annat av förslagen som ingår i delbetänkandet.

Det gäller förslaget att införa ett ansvar för planering och samordning av byggnads- och reparationsberedskapen, men att låta Boverket får ansvar för att inleda det arbetet omedelbart, i väntan på att detaljerna utreds vidare.

MSB har i det här fallet inte någon invändning mot just valet av Boverket, men däremot mot idén med tillfälligt ansvar.

”Ett tillfälligt ansvar motiverat av omvärldsläget ger inte en god grund för att bygga relationer med viktiga företag, genomföra avtalsmässiga investeringar eller nödvändig kompetensuppbyggnad inom området.” skriver MSB.

Grundidén får dock stöd från de flesta håll, inte minst Byggföretagen tycker det är bra:

”Byggföretagen instämmer i slutsatsen att en beredskapsorganisation, som har till uppgift att utföra nybyggnads-, reparations- och röjningsarbeten för totalförsvaret skall återupprättas.” skriver branschorganisationen i sitt yttrande.

Utredningen om näringslivets försörjningsberedskap ska lämna sitt slutbetänkande den sista maj 2025.

Beslutskedja: Ökad försörjningsberedskap för varor och tjänster från industrin

10/6
2022
11/8
2022
13/12
2022
7/3
2023
10/3
2023
7/8
2024
7/8
2024
14/8
2024
31/5
2025
31/5
2025

Forrige artikel Trafikverkets generaldirektör om kritiken: ”Måste få tid” Trafikverkets generaldirektör om kritiken: ”Måste få tid” Næste artikel Bedömningen inför höstbudgeten: 50 miljarder till nya satsningar Bedömningen inför höstbudgeten: 50 miljarder till nya satsningar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.