Bristen på utrustning – nu vill regeringen ha täta rapporter

Bristen på personlig utrustning i försvaret är en segdragen följetong. Regeringen har nu begärt att få en statusrapport från Försvarsmakten fyra gånger per år, med start på måndag.

Försvarsmaktens brist på personlig utrustning är en följetong som pågått i åratal. Listan kan göras lång och omfattar bland annat funktionella trosor och bh:ar, termosar, kängor och kroppsskydd.

Den nuvarande regeringen, med försvarsminister Pål Jonson (M) har varit tydligare än den tidigare om att frågan behöver lösas. I början av september gick ÖB Micael Bydén ut och lovade både konventionella och extraordinära åtgärder.

Löftet till trots, i slutet av september beslutade regeringen att Försvarsmakten ska redovisa ”uppfyllnadsgrad och tilldelning av personlig utrustning och gruppmateriel i grund- och krigsorganisation” till försvarsdepartementet fyra gånger per år.

”Tillgången till ändamålsenlig personlig utrustning har stor betydelse för att den enskilde ska kunna utföra sina uppgifter.” skriver regeringen i beslutet.

Premiärrapport på måndag

Den första rapporten ska lämnas över till regeringen på måndag. Claes Isoz, Försvarsmaktens försvarslogistikchef, räknar med att detaljnivån i rapporterna till regeringen sannolikt utvecklas över tid.

– Jag kan inte svara på vilken detaljnivå regeringen önskar. Vi får se vad regeringen har för frågor, det får sedan definiera utvecklingen av vårt uppdrag, säger han till Altinget.

Enligt Isoz är situationen med personlig utrustning på väg åt rätt håll

– Vi hamnade i en situation där beställningar inte kunde levereras, vilket gav en olycklig svacka. Utöver det hade vi diskrepanser mellan vad vi såg i vårt it-stöd som skulle finnas och vad som faktiskt fanns. De här två delarna har spelat emot oss. Men det händer en hel del saker nu, säger han.

Märks det även för enskilda personer ute i organisationen?

– Så kommer det absolut att bli.

{{toplink}}

Forrige artikel De nordiska ledarna enigt oeniga om eldupphör i Gaza De nordiska ledarna enigt oeniga om eldupphör i Gaza Næste artikel Skånska järnvägsbeskedet minskar på alternativen Skånska järnvägsbeskedet minskar på alternativen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.