Busch: Måste visa respekt för att vi väljer olika energikällor

”Förnybart är förnybart” är budskapet från de mest kärnkraftskritiska länderna i Bryssel. Men energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) som leder förhandlingarna om gassektorns omställning öppnar för att vidga definitionen av vad som är förnybart.

EU ska ta ytterligare steg mot att nå sina klimatmål. Förhandlingarna om de regelverk som ska stimulera omställningen av gassektorn tog på tisdagen kliv framåt. Men diskussionerna i Bryssel kom också att överlappa med den pågående förhandlingen om förnybartdirektivet.

Nu är ett av buden enligt Altingets uppgifter att rådet kan trycka på för att kärnkraftsbaserad vätgas ska kunna räknas in när medlemsländerna ska nå sina mål för förnybar energi i industrin. Redan nu ser den eventuellt ut att kunna räknas hem för vätgasen som används i transportsektorn.

Men att kärnkraft ska kunna klassas som grönt även i detta sammanhang är inget som går hem i alla EU:s medlemsländer.

– Nej, nej, nej. Vi kan försöka att hitta en lösning för fransoserna. Men kärnkraft är inte grönt, säger Spaniens Teresa Riberia.

Ministern om vägen framåt

”Förnybart är förnybart och ska inte vara något annat”, är budskapet från de mest kärnkraftskritiska länderna. Men energirådets ordförande, energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), är inte lika skarp i tonen när hon pratar med Altinget på väg in till förhandlingarna.

– Jag skulle säga att EU står i ett vägskäl. Om vi inte visar respekt för att olika medlemsländer väljer olika energikällor nu, så kommer vi troligen att förlänga vårt beroende av fossila energikällor, och även av Ryssland också, säger hon.

Skiftet att också inkludera kärnkraftstillverkad vätgas välkomnas av svenska regeringen, enligt Altingets uppgifter.

– Jag menar, vägen framåt är förnybart, det är fossilfritt, och det är koldioxidfritt. Och det är det som vi banar vägen för genom den här diskussionen, säger Busch.

{{toplink}}

Forrige artikel Sjöfartsförhandlaren har fått blodad tand Sjöfartsförhandlaren har fått blodad tand Næste artikel Utredningen som skakade om Sverige – Lindbeckkommissionen fyller 30 år Utredningen som skakade om Sverige – Lindbeckkommissionen fyller 30 år
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.