C-ledningens förslagna klimatpaket bör ha stöd ”överlag”

Klimatflyktingar bör ha skyddsskäl, ekocid bör införas i internationell rätt och en positivare linje om kärnkraften. Det är några av förslagen till C:s nya klimatpolitik, som talespersonen tror tas emot väl av partiet. ”Sedan vet man aldrig vad som kommer på en stämma och vad folk kommer att vilja diskutera.” säger Rickard Nordin.

Den 28 september samlas Centerpartiet i Örebro för att bland annat välja ny partistyrelse och anta ny politik. Och förslaget till stämmobeslut på det klimatpolitiska området ”En folkrörelse för klimatet” innehåller både ny och gammal politik – samtidigt som det skruvas på en del tidigare ståndpunkter.

Bland annat rör det sig i frågan om partiets hållning kring kärnkraften, där ungdomsförbundet tidigare varit pådrivande och partiet även mött internt motstånd.

I partiets föreslagna kärnkraftslinje stryks begränsningen på 10 reaktorer på befintliga platser. Man förändrar även positionen kring målet om ett ”100 procent förnybart elsystem 2040”, till att i stället driva en linje om ”100 procent fossilfritt energisystem” till samma år. En bra balans, menar energi- och klimatpolitiska talespersonen Rickard Nordin.

– Det rimliga är väl att vidga det här till hela energisystemet. Och med tanke på hur bolagen nu räknar med att livstidsförlänga, så kommer kärnkraften att finnas kvar även efter 2040. Och det är väl ingen som vill stänga av reaktorerna med en knapptryckning på nyårsafton?

Samtidigt sker inte en förändring i positionen kring att kärnkraften ska bära sina egna kostnader. Det får bland annat som följd om det passerar stämman, att partiet fortsatt skulle vara negativa till delar av den omdiskuterade differenskontrakt-reformen för så kallade CFD:s på EU-nivå.

– Vi vill inte ha subventioner till några kraftslag på det sättet, fortsätter Nordin.

Passerar det smärtfritt?

Partiet har dock inte fått gehör på EU-nivå i den här frågan. I den egna politiska familjen Renew återfinns bland annat Frankrikes regeringsparti, som är starkt pådrivande för att just införa stödsystemet på EU-nivå för all ny fossilfri elproduktion – och då särskilt kärnkraften.

{{toplink}}

Är det något av det ni föreslår där ni inte vet var ni har partiet?

– Nu ber du mig att säga var det kommer att bli debatt och var vi är ute på hal is. Det vet jag inte riktigt om jag ska säga något om, säger Rickard Nordin och fortsätter:

– Men dels tror jag att det finns ett stöd för det här paketet över lag. Sedan vet man aldrig vad som kommer på en stämma och vad folk kommer att vilja att diskutera. Jag upplever inte att det finns något motstånd mot delar av det här, säger Nordin till Altinget.

Det är i flera delar en expansiv politik som föreslås. Bland annat genom att sänka skatter på förnybara bränslen – i linje med det gröna ljus som kommit på EU-nivå – samtidigt som en miljöbilspremie med tak införs, samt en statlig garanti för att kommuner också ska kunna möta upp industriinvesteringar med välfärdsinvesteringar. 

– Här skulle jag säga att Boden är ett bra exempel. De har fått superinvesteringar, men de behöver kollektivtrafik, sjukvård och skolor på plats, och det är en enorm risk för dem. För om inte investeringen blir av så är inte bara kommunen konkursmässig, utan långt mycket sämre än det. Här måste staten riskavlasta, säger Nordin.

Hur ska detta stöd sättas upp?

– Vi har inte specificerat hur man löser det i detalj. Men vi ser problemet och tycker att det behöver adresseras.

Blandade bud kring liggande förslag

Det är samtidigt också uppbackning för en del liggande utredningsförslag som också föreslås stämplas, däribland att ersättningen till närboende vid elnätsutbyggnad ska utökas.

{{toplink}}

Men några andra aktuella utredningsförslag flyger inte lika självklart. Det gäller bland annat förslaget att ”luftledningar” ska principiellt förvalet vid elnätsutbyggnad. Det innebär dock inte att partiet samtidigt förordar markdragna elnätsledningar hellre.

– Här vill vi lyfta att det finns andra vägar framåt, såsom att först bredda befintliga ledningsgator eller höja befintliga ledningar, fortsätter Nordin.

Därtill verkar den tidigare C-ministern Lena Ek:s förslag på en intäktsgaranti för ny biodrivmedelsproduktion inte få full uppbackning. I stället vill partiledningen driva på för att en ”inhemsk produktionsbas” ska garanteras via upphandling.  

– För då garanterar du volymerna. Har du en intäktsgaranti säkerställer du inte det på samma sätt, fortsätter Nordin.

Ytterligare miljöbalksutredning

Samtidigt som det redan ligger flera utredningsförslag som föreslår förändringar av miljöbalken för att förstärka klimatperspektivet i regelverket, och regeringen tillsatt en ytterligare, går även partiledningen fram med att de vill se en ytterligare utredning.

Varför behövs en till miljöbalksutredning?

– Vi får väl se vad regeringen kommer fram till, såklart. Poängen är väl att vi behöver göra en hel del på det här området. Men det handlar inte om att vi inte ska göra det som redan är utrett. Börja med dem. Sedan tycker vi att det behövs en lite större krisinsikt, och att regeringen börjat lika långsamt här.

Vad är det ni saknar i tidigare utredningar?

– Vi tycker väl egentligen att man ska ta ett större grepp. Det var inte dåliga saker de kom fram till. Men det var fortfarande ganska små justeringar.

– Det finns större behov att se över exempelvis hur dagens miljötillståndssystemen lirar med Agenda 2030, exempelvis, säger Nordin.

Därtill föreslås även att partiet ska förespråka att ekocid erkänns i internationell rätt, samt att klimatflyktingar ska kunna anses införas som skyddsskäl i asyllagstiftningen. Det tidigare har också förts fram inför tidigare stämmor, dock utan att få partiledningens stöd. 

– Med tanke på klimatförändringarna så ser vi att det behövs i lagstiftningen. Och när det kommer till ekocid, så ser vi ett behov, då det finns en risk används på olika sätt i konflikthärdar. Då behövs det också kunna bli straffbart, avslutar Rickard Nordin.

Forrige artikel Trots rättsläget – staten ska behålla jakten och fisket Trots rättsläget – staten ska behålla jakten och fisket Næste artikel Ungdomsförbundet: Dags för L att leverera Ungdomsförbundet: Dags för L att leverera
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.