Trots rättsläget – staten ska behålla jakten och fisket

Den juridiska bedömningen är att samebyarna i Lappland har rätt att råda över småviltsjakten och fisket på sina områden. Men det finns ingen majoritet i Renmarkskommittén för att lägga fram ett sådant förslag i nuläget. Det skriver ordförande Eric M. Runesson på DN Debatt.

En följd av Girjasdomen från Högsta domstolen, som kom år 2020, är att även övriga samebyar i Lappland har rätt att råda över småviltsjakten och fisket inom sina områden. Men i den parlamentariska Renmarkskommittén finns ingen majoritet i nuläget för att gå fram med ett förslag som flyttar upplåtelsen av jakt och fiske från staten till samebyarna. Det skriver kommitténs ordförande, justitierådet Eric M. Runesson, i en debattartikel i DN. Detta med anledning av det delbetänkande som han i dag lämnar över till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Det förslag som kommittén lägger fram är i stället att länsstyrelserna fortsätter sälja jakt och fiske på samebyarnas områden, men med vissa justeringar i systemet. Girjas är ett undantag, med anledning av HD-domen.

I maj 2025 ska Renmarkskommittén lämna över sitt slutbetänkande, med förslag på en ny renskötsellag.

– Vi tänker att vi ska nå i mål i samband med att huvudbetänkandet presenteras. Till dess föreslår vi att staten, genom länsstyrelser, fortsätter att svara för upplåtelsen för småviltsjakt och fiske på de här områdena, säger ordförande Eric M. Runesson till SVT Jämtland.

Vad gäller samebyarna i Jämtlands län är den juridiska bedömningen något mer osäker, skriver Runesson i debattartikeln.

Rättsprocesser väntar om regeringen sitter still

Väljer politiken nu att inte göra någonting alls, då är sannolikheten stor för en rad domstolsprocesser, skriver Runesson.

”De flesta samebyar i Lappland lär då svara med att gå till domstol för att få fastställt att de också har en Girjasrätt. Sådana rättsprocesser kan bli omfattande, tidskrävande och dyra. Och de skulle medföra en extra arbetsbelastning för domstolarna.” 

Matti Blind Berg, ordförande för rennäringens organisation Svenska Samernas riksförbund, hoppas mycket riktigt att samebyarna tar strid.

– Det är ett väldigt svenskt politiskt sätt att hantera samiska frågor. Jag hoppas verkligen att fler samebyar stämmer staten, säger han till SVT Sapmi.

Delbetänkandet lämnades över på torsdagen utan pressträff med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Peter Kullgren ger inga kommentarer i nuläget, utan delbetänkandet ska nu analyseras inom Regeringskansliet, meddelar landsbygdsministerns pressavdelning till Altinget.

Forrige artikel Tidöpartierna öppnar för undantag från anmälningsplikten Tidöpartierna öppnar för undantag från anmälningsplikten Næste artikel C-ledningens förslagna klimatpaket bör ha stöd ”överlag” C-ledningens förslagna klimatpaket bör ha stöd ”överlag”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.