C: Nödvändigt att utreda kortat sommarlov

Trots att stämman röstade ner partistyrelsens förslag om ett förlängt läsår, som skulle ske genom ett kortat sommarlov, vill utbildningspolitiska talespersonen Niels Paarup-Petersen fortsatt utreda frågan. 

Centerpartiet röstade på helgens stämma emot förslaget från partistyrelsen om att förlänga läsåret. I stället antogs en skrivelse om att förändra läsåret. Enligt Niels Paarup-Petersen, utbildningspolitisk talesperson för paritet, utesluter inte det ett kortare sommarlov. 

– Ett förändrat läsår skulle kunna vara att man behåller nuvarande ledighetslängd på läsåret, men att man flyttar runt veckor. Det finns ju skolor som har lite kortare sommarlov och två veckor höstlov, säger han till Altinget. 

Nödvändigt att utreda

Målet med förslaget är att komma åt kunskapstappet som sker hos tvåspråkiga under sommarlovet, vilket enligt Paarup-Petersen kan ske på olika sätt. 

– Det kanske visar sig att det inte är rätt att korta sommarlovet, men det är absolut nödvändigt att ha den diskussionen och att utreda det, säger han och fortsätter:

– Forskningen är tydlig med att barn som inte pratar svenska hemma förlorar kopplingen till det svenska språket med ett sommarlov på två månader eller mer.  

Hur går ni vidare nu? 

– Detta ska ju bli att-satser på något sätt i riksdagen, och då kommer det bli förändra skollagen som blir att-satsen. För det här förslaget kommer att läggas.

Föregår utredning

Stämman gick också längre än vad partistyrelsen tänkt i betygsfrågan. Medan förslaget från ledningen var att utreda om betyg ska sättas i årskurs 6, så beslutade stämman att partiet ska verka för att elever inte ska få betyg före årskurs sju. 

Niels Paarup-Petersen ser både fördelar och nackdelar med beslutet.

– Forskningsläget är att betyg i lägre åldrar är dåligt. Det är några få som kan stärkas av det, som redan klarar sig jättebra. Men för dem som har det svårt i skolan är det dåligt. Samtidigt är det många elever byter skola i sexan, då är det ganska bra att det finns betyg. Men det kan man också lösa genom skriftliga omdömen. Så det är den här avvägningen.  

Men du vill fortfarande utreda ett avskaffade av betygen? 

– Ja, men sen har ju stämman talat. 

– Anledningen till att jag tycker det är rimligt att utreda om det ska ges betyg i sexan är för att se över hur tydligt forskningsläget är. Men om du tar bort betygen i sexan så får lärare mer tid till att undervisa. 

{{toplink}}

Forrige artikel Liberal oro när klimatmål hänger löst Liberal oro när klimatmål hänger löst Næste artikel Fler kameror ska möta gängkriminaliteten Fler kameror ska möta gängkriminaliteten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.