C: Reduktionspliktsänkning bör prövas hos Lagrådet

Trots att det kan anses vara ett brott mot klimatlagen, kommer regeringen att lägga förslaget om att sänka reduktionsplikten till riksdagen den 12 oktober utan att Lagrådet har sagt sitt, enligt uppgift till C:s energi- och klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin. Nu vill han ha svar från ansvarig minister.

Inom mindre än en månad avser regeringen att lägga propositionen på riksdagens bord som kraftigt sänker reduktionsplikten. Det framgår av propositionsförteckningen.

Enligt uppgift till Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin är det inte planen att Lagrådet ska säga sitt om förslaget. Därmed skulle rådet, som granskar att förslag inte strider mot någon lag, inte få någon möjlighet att yttra sig innan det omdebatterade initiativet landar i riksdagen.

{{toplink}}

Genom beslutet kommer de fossila utsläppen att öka med fyra miljoner ton, relativt utgångspunkten i dag. Det motsvarar närmare tio procent av de samlade utsläppen.  

Nu vill Rickard Nordin ha uppgiften bekräftad och samtidigt ställa ansvarig minister till svars. Han har därför skickat in en skriftlig fråga till regeringen.

Är reduktionspliktssänkningen av en sådan art att den behöver lagrådsbehandlas?

– Det beror väl på hur man ser på saken. Men med tanke på att klimatlagen slår fast att regeringen i sitt klimatpolitiska arbete ska utgå ifrån de mål som riksdagens slagit fast i det klimatpolitiska ramverket, så kan man knappast säga att en så kraftig ökning av utsläppen är i linje med det, säger Rickard Nordin till Altinget.

Därmed är det inte otroligt att Lagrådet faktiskt har en synpunkt på att den här förändringen inte går i linje med befintlig lagstiftning, menar Rickard Nordin och fortsätter:

– Och därför vore det rimligt att faktiskt låta Lagrådet titta på detta. Lagrådets uppgift är väl ändå att titta på att lagar hänger ihop med varandra?

Får man öka utsläppen så mycket?

Han ser även en principiell poäng med att lyfta frågan om förändring som den som avses faktiskt hör hemma i Lagrådet.

– Har Lagrådet synpunkter på den här typen av förändringar i förhållande till klimatlagen? Det har inte Lagrådet testat heller, eftersom vi inte har haft några lagar som så tydligt ökar utsläppen. Så bara av den anledningen så tycker jag att Lagrådet borde få titta på den, säger Nordin till Altinget.

Samtidigt talar klimatlagen också om att regeringen ska redovisa hur de ska nå målen. De kan nå dem på andra sätt?

– Ja, men det har man ju inte redovisat, i sådana fall.

Att den tidigare pausade reduktionsplikten inte lagrådsremitterades anses inte heller vara ett giltigt skäl.

– För det ökade inte utsläppen på samma sätt som den här förändringen gör, svarar Nordin.

Huruvida regeringen faktiskt inte avser att lagrådsremittera förslaget är enligt Altingets uppgifter inte helt avgjort. Altinget söker besked från energi- och näringsminister Ebba Buschs (KD) stab, men de hann inte återkomma innan publicering.

Forrige artikel Fackförbund tar SD-uteslutning till Europadomstolen Fackförbund tar SD-uteslutning till Europadomstolen Næste artikel Kinas försvar knappar in på USA Kinas försvar knappar in på USA
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.